Zeugenvoer+rond+werpen+verrijken+met+extra+nitraat
Nieuws
© Koos Groenewold

Zeugenvoer rond werpen verrijken met extra nitraat

Zeugen rondom werpen voer met 0,06 tot 0,12 procent nitraat erin verstrekken verbetert de prestaties van de zeug en de vitaliteit van de biggen. Het percentage doodgeboren biggen daalt en de overleving van de levende biggen is beter. Op dit varkensvoedingsonderzoek promoveerde Moniek van den Bosch aan Wageningen University & Research.

Om prestaties te verbeteren drinken sporters rode bietensap. Een van de prestatiebevorderende eigenschappen wordt toegeschreven aan nitraat. Het stimuleert de verwijding van de aderen en de bloedtoevoer naar de hersenen en spieren. Ook blijkt nitraat (NO3) de werking van de energieproducerende mitochondriën in lichaamscellen te stimuleren.

Met deze kennis ging Van den Bosch aan de slag voor haar promotieonderzoek. Ze veronderstelt dat het voeren van nitraat rondom het werpen de zeug en de biggen kan ondersteunen. Nitraat zou de toevoer van bloed naar de baarmoeder en daardoor zuurstof en voedingsstoffen naar de biggen kunnen verhogen. Hierdoor wordt het risico op een zuurstoftekort voor de big tijdens het geboorteproces mogelijk minder.

Ook zou door het extra nitraat toevoegen aan het voer het uithoudingsvermogen van de zeug kunnen verbeteren. Hierdoor kan de totale duur van het werpproces worden verkort. Het aantal doodgeboren biggen zou erdoor kunnen verminderen en de vitaliteit van de pasgeboren biggen mogelijk verbeteren.

Hoogproductieve zeugen

Het verstrekken van nitraat aan de zeug is getest op een commercieel varkensbedrijf in Denemarken waar hoogproductieve zeugen werden gehouden met 18,2 totaal geboren biggen per toom. Er werden 120 hoogproductieve zeugen gevolgd. Naast een controle groep kregen zeugen 0,06 procent nitraat toegevoegd aan het voer in de vorm van calciumnitraat.

De behandelingen startten vijf dagen voor de verwachte dag van werpen en duurden tot en met vier dagen na het werpen. Extra analyses wezen uit dat hoogproductieve zeugen geen extra profijt hebben van nitraatverstrekking en de effecten vooral te zien zijn bij minder productieve zeugen.
Meer informatie is te vinden in het proefschrift 'Supporting the hyper prolific sow and her litter through the perinatal period by dietary nitrate supplementation'.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer