Beter+verdienmodel+voor+extensief+vlees
Nieuws
© Varkens Archief

Beter verdienmodel voor extensief vlees

Animal Sciences Group van Wageningen University & Research gaat onderzoek doen naar het effect van dierenwelzijn op vleeskenmerken. Onderzoekers willen antwoord op de vraag of je aan het proeven van vlees kunt afleiden of dieren een goed leven hebben gehad. Smakelijker welzijnsvriendelijk vlees kan een beter verdienmodel opleveren.

'Mensen die biologische producten eten, zeggen dat het beter smaakt. Maar is dat ook werkelijk zo? En zo ja, hoe komt dat dan?', wil onderzoeker Hans Spoolder weten. Smaakpanels gaan vlees van dieren, die onder verschillende omstandigheden zijn gehouden, proeven. Ook zullen in het laboratorium chemische en fysische eigenschappen van het vlees worden bepaald, meldt universiteitsblad Resource van Wageningen University & Research.

Spoolder en zijn collega's gaan kijken of vlees van varkens en vleeskuikens uit de extensieve veehouderij beter smaakt dan vlees uit de intensieve veehouderij. Ze beoordelen onder meer de invloed van het ras, omdat in de extensieve veehouderij andere rassen gehouden worden dan in de intensieve veehouderij.

Spierdoorbloeding

Een tweede aspect is de invloed van extra bewegingsruimte. Dieren die meer bewegen, hebben volgens Spoolder mogelijk een andere spieropbouw en een betere doorbloeding. 'Wellicht is dat verschil te proeven, maar dit is tot nu toe niet onderzocht.'

Natuurlijk komt ook de invloed van voeding aan de orde. Dieren die in weilanden lopen, kunnen volgens de onderzoeker veel gevarieerder eten dan dieren die alleen krachtvoer krijgen. 'Ze kunnen bijvoorbeeld kruiden en wormen eten en dat kan zich vertalen in de smaak van het vlees.'

Ook speuren Spoolder en zijn team van onderzoekers naar de effecten van een meer verrijkte omgeving. 'Als dieren in hokken leven met meer hokverrijking, zullen ze meer spelen en bewegen. Dat leidt tot minder stress en ze zijn weerbaarder tegen infecties', legt hij uit. 'Ook dit kan invloed hebben op hoe vlees proeft.'

Opsporen fraude

Als het vlees van extensief gehouden dieren beter smaakt, dan biedt dat volgens Spoolder mogelijkheden voor een beter verdienmodel voor producenten van vlees met extra dierenwelzijn. Omdat bijvoorbeeld biologisch vlees aanzienlijk duurder is, ligt fraude op de loer.

Als met analysetechnieken chemische en fysische parameters voor welzijnsvriendelijk vlees zijn te krijgen, zal dat benut worden voor het opsporen daarvan. 'Met behulp van deze data kunnen we bijvoorbeeld zien of een dier buiten op gras heeft gelopen en wat het heeft gegeten. Je kunt zelfs zien of een varken uit Spanje of Italië komt', aldus Spoolder.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer