Probiotica+ondersteunt+jonge+big
Nieuws
© Pixabay

Probiotica ondersteunt jonge big

De bacterie Escherichia (E.) coli Nissle 1917 kan als probioticum de big gezonder maken in de eerste vier weken. Wel is het de vraag of het ondanks deze ondersteuning economisch interessant is voor varkenshouders.

Promovendus Mirelle Geervliet heeft aanwijzingen gevonden dat biggen met het probioticum in de eerste vier levensweken een betere afweer hadden dan biggen zonder. Wel is het de vraag of dit economisch interessant is. Geervliet voerde de probiotische bacterie E. coli Nissle 1917 aan biggen vanaf twee dagen na geboorte, meldt WUR Research Online.

De gedachte is dat het darmecosysteem met al zijn bacteriën dan nog in ontwikkeling is en er een plekje vrij is voor de probioot. Biggen hadden met de probioticum in de eerste vier weken meer afweercellen in het bloed. Verder maakten de cellen van lymfeknopen vlakbij de darmwand meer ontstekingsremmende stoffen.

Daarnaast zorgde E. coli Nissle 1917 voor een lagere diversiteit van Proteobacteria en minder Treponema-bacteriën, twee bacteriegroepen met mogelijke ziekteverwekkers. Deze effecten verdwenen na het spenen. Geervliet: 'De grote veranderingen van het spenen overschaduwen waarschijnlijk de subtiele voordelen van de probioot.'

Commercieel gebruik

De Nissle-bacterie wordt al sinds haar ontdekking door Alfred Nissle in 1917 gebruikt bij mensen. 'Daarom is er veel over bekend', stelt Geervliet. 'Maar het commerciële gebruik is nooit toegepast bij varkens.' Ze denkt dat het moeilijk is om daar een vergunning voor te krijgen en het is de vraag of het economisch interessant is voor de varkenshouder. 'Als hij het aan honderd biggen moet toedienen, kost dat enorm veel werk. Dan wil je zeker weten dat het voordeel zich uitbetaalt.'

Probiotica zijn een veelbelovend voedingssupplement voor varkens. 'Ze hebben echter vaak een beperkt effect op ongespeende biggen', stelt Geervliet. Bij dit onderzoek is volgens haar aangetoond dat hier wel mogelijkheden liggen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer