
'Mag het een onsje meer zijn?'
Wie kent het gezegde niet als de slager steevast over het gevraagde pond of kilo vlees heen ging: 'Mag het een onsje meer zijn?' In de huidige tijd met voorverpakt vlees in de supermarkt is dit niet meer aan de orde. Klanten kunnen zelf kiezen uit een breed assortiment vleeswaren met verschillende gewichten en prijzen om die in hun winkelwagentje te laden.
Als varkenshouders zouden we het toejuichen als de slachterijen geen problemen hebben met een onsje meer als het over de slachtgewichten van onze vleesvarkens gaat. Het kost varkenshouders veel geld als er te veel onsjes worden geleverd buiten het afgesproken gewichtstraject. De slachterijen hanteren nu een ruim gewichtstraject, waar het grote gros van de varkens binnen valt en waarvoor de maximale marktprijs wordt betaald.
Met de huidige varkensgenetica en een groei van meer dan een kilo per dag valt het niet mee om varkens binnen het gewichtstraject af te leveren. Nog moeilijker wordt het als je beren en gelten aflevert. Je hebt dan te maken met twee gewichtstrajecten en beren die harder groeien dan gelten. Bij wekelijks leveren groeien de dieren tussen de 7 en de 9 kilo. Bij veertiendaagse levering is dit al tussen de 14 en 18 kilo, wat al het grootste gedeelte van je gewichtstraject is.
Varkenshouders kiezen ervoor om hoog in het gewichtstraject te leveren om zo een beter rendement per dier te kunnen maken. Dat onsje extra nemen ze dan voor lief. Het blijft belangrijk om de varkens dan levend te wegen om scherp te blijven op het juiste aflevergewicht en het inslachtingspercentage bij de slachterijen.
De titel klinkt een beetje nostalgisch, maar in feite is het de harde werkelijkheid die speelt tussen varkenshouders en slachterijen die het goed doen van dat onsje meer.
Jan van de Weem
Vleesvarkensverzorger in Wanroij
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs



Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl

