Onze+sector+goed+%27verkopen%27
Blog
© Fransen Gerrits

Onze sector goed 'verkopen'

Kent u het verhaal van methaan uit de koe en het nieuwe inzicht uit het IPPC-rapport (invloed vele malen kleiner op milieu dan gedacht)? Hierover zijn gelukkig ook Kamervragen gesteld. Kent u de mogelijkheden van de emissiebeperking via aanpak bij de bron en de verdere verbetering daarmee op stalklimaat?

Kent u de uitleg van de leerstoelgroep van Imke de Boer in Wageningen met betrekking tot de belangrijke rol van varkens voor de opwaardering van reststromen uit de voedselproductie (circulair!)? Kent u het verhaal van groen gas uit mest opwekken?

Zo kan ik nog wel wat meer zaken de revue laten passeren. Ik was onlangs bij een bijeenkomst waar die feiten over de veel kleinere invloed van methaan goed onderbouwd werden weergegeven. Hierbij werd aangegeven dat de veehouderij diverse mogelijkheden heeft om een sleutelrol (in een deel van de oplossingen) in het klimaatstuk te kunnen spelen. We hebben voldoende kansen binnen de veehouderij in Nederland. De vraag blijft hoe we de werkelijke feiten op de goede plaats krijgen en hoe we ons dus als sector goed kunnen verkopen.

Proactief de positieve ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van milieu, welzijn, circulariteit enzovoort verkondigen is cruciaal. Een positieve stap is het feit dat de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hiervoor nu echt met één geluid vanuit de varkenshouderij kan gaan komen, nu diverse communicatiestromen zich daarin hebben samengevoegd. Vanuit de landbouw was het Landbouw Collectief daarin het sterkste gezamenlijke geluid van de laatste jaren, wat destijds een vliegende start kreeg vanuit de oktoberactie op het Malieveld in den Haag.

Als we collectief de goede boodschap kunnen brengen en daarbij ook nog eens de economische impact van de veehouderij, haar leveranciers en afnemers kunnen benadrukken, kan de positieve gedachte, die bij een groot deel van de Nederlandse bevolking aanwezig is over de landbouw, verder groeien en moeten we meer invloed op de politiek kunnen hebben.

Zoals de band Normaal eens als songtekst had: Høkers alle landen (lees sectoren) verenig u! (om onze veehouderij goed te verkopen!)

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer