Zaken+die+je+w%C3%A9l+kunt+sturen%2E%2E
Blog
© Freelancer

Zaken die je wél kunt sturen..

Onze neiging is om vrij vaak te praten over zaken die je niet, of maar ten dele kunt sturen. Dit is mens eigen. Ik noem voorbeelden als het weer, Corona, grondstofkosten.

Prijzen van grondstoffen zijn het laatste jaar extreem omhooggeschoten, wat onder andere voortkomt uit de teruglopende wereldvoorraden. Oogstprognoses zijn niet slecht, maar verwachtingen over het verbruik laten zien dat dit hard stijgt. Het gevolg is (mogelijk) kleinere voorraden, waardoor grondstoffen duur zijn. Hier kun je als varkenshouder niet veel invloed op uitoefenen. Dit resulteert in hogere voerkosten.
Belangrijke onderdelen om wel te kunnen sturen zijn de groei en voeropname. Die resulteren in de voerconversie, welke zich door vertaalt naar de voerkosten. Uiteindelijk probeert een varken naar bepaalde behoeften toe te vreten, kilo's die ze eten vermenigvuldigt met de inhoud van het voer.
Hierbij een aantal mogelijke voorbeelden om hier iets aan te doen:
- Analyseer slachtgegevens, zoals spier, spek, gezondheid, want al deze factoren staan in verband met voeropname en groei. Vervolgens uiteraard kijken waar en hoe zaken zijn te verbeteren.
- Hierbij is spierontwikkeling een belangrijke, want hiermee wordt relatief “goedkoop” gewicht gemaakt. De aanzet van spier kost minder energie dan spek. Voor aanzet van spier is een goed en uitgebalanceerd aminozuren pakket een belangrijke voorwaarde.

Op basis van analyse kan op gestuurd worden.
- Tijdig kopladen zorgt ervoor dat de varkens die in het hok blijven beter door ontwikkelen. Er is uit diverse onderzoeken een duidelijke, optimale strategie gekomen voor kopladen.
- Groei in beeld brengen over de hele periode (groeipatroon); zorg voor het goede piekniveau en optimaliseer jeugdgroei (o.a. van belang voor een goede spierontwikkeling). Hierop zijn sturingsmogelijkheden, zoals concentratie van voer, schakelmomenten, voerplaatsen, beschikbaarheid water, enzovoort. En zo zijn er nog diverse mogelijkheden!
De conclusie: hoeveel lastige onderwerpen ons ook passeren, leg de focus op de zaken die je wél kunt sturen.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer