%27Enten+gaat+om+de+centen%27
Blog
© Fransen Gerrits

'Enten gaat om de centen'

Bij ontmoetingen met mensen uit mijn kennissenkring ontkom ook ik niet aan de discussie over het (vaccinatie)beleid rondom corona. Als het over vaccineren gaat en ik de vergelijking maak met de varkenssector, word ik soms meewarig aangekeken. Vooral door degenen die daarmee minder bekend zijn en door het feit dat er een vergelijking met varkens wordt gemaakt.

Het vaccineren in de varkenshouderij draait om de gezondheid van het dier. Het enten gaat dus ook om de centen. Vervolgens leg je uit dat we voor een aantal ziekten enten bij varkens. En dat we dan ook zoveel mogelijk varkens proberen te enten binnen het bedrijf, dit regelmatig herhalen en daarmee groepsimmuniteit creëren.

Interessant is ook de discussie dat een geënt dier nog wel ziek kan worden. Sommige mensen twijfelen daarom of enten wel echt helpt. Dit probeer je dan weer te pareren door te zeggen dat het hele bedrijf hierdoor wel degelijk minder wordt 'geraakt' door een bepaalde ziekte en het ook voor individuen minder ernstig verloopt. Dit blijft toch moeilijke materie, want vrij veel mensen gaan ervan uit dat enten ervoor zou moeten zorgen dat een mens/dier in zijn geheel niet ziek wordt. Dit is niet zo, maar het verloop is normaal gesproken milder.

Toch is de vergelijking met het gezond houden van de dieren en de economie daarbij wel degelijk een eyeopener voor een deel van de toehoorders. Uiteindelijk gaat enten, naast de gezondheid, ook om de centen. Ook bij corona kosten de beperkingen nu eenmaal geld: minder consumptie in restaurants, afwijkende logistiek, invloed op (het werk van) slachterijen enzovoorts. Allemaal zaken die de mens en de varkenshouderij raken.

Daarom hoop ik dat enten tegen corona steeds meer gewoon wordt, want enten gaat nou eenmaal om de centen. Maar vooral ook om de gezondheid zelf, uiteraard.

Veel wijsheid toegewenst voor het komende jaar!

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer