Intensieve+veehouderijbeurs+krijgt+vervolg
Nieuws
© Jos Thelosen

Intensieve veehouderijbeurs krijgt vervolg

Ruim 3.900 bezoekers bezochten afgelopen week de eerste editie van de Nationale Intensieve Veehouderijbeurs in het Gelderse Arnhem. CNO-Expo vindt de hoeveelheid beursbezoekers tegenvallend. Wel zijn de exposanten volgens de beursorganisatie positief over de kwaliteit van de gevoerde gesprekken. De beurs krijgt volgend jaar een vervolg.

Bijna vierduizend belangstellenden wisten op 10, 11 en 12 mei de weg te vinden naar het nationaal sportcentrum Papendal. 'De bezoekers kwamen hoofdzakelijk uit de regio's met veel intensieve veehouderijbedrijven, maar er kwamen ook uit alle andere windstreken hiernaar toe', meldt Johan Wolters eigenaar van beursorganisator CNO-Expo.

Zo'n tachtig exposanten, die zich richten op ondernemers en medewerkers in de varkens-, pluimvee-, geiten- en kalverhouderij, waren drie dagen present in de beurstent. Volgens Wolters waren die content over de kwaliteit van de gevoerde gesprekken met de bezoekers.

Tegenvallend bezoekersaantal

CNO-Expo verklaart het tegenvallende bezoekersaantal van de Nationale Intensieve Veehouderijbeurs (NIVb) aan diverse factoren. Corona zorgde ervoor dat het evenement nu pas door kon gaan en ook nog op een andere locatie dan oorspronkelijk het plan was.

'Dat geschuif met data en verplaatsing van het Brabantse Rosmalen naar het meer centraal gelegen Papendal heeft geen goed gedaan aan het in de markt zetten van ons verhaal en onze beurs. Toch wilden we aan de slag met de eerste editie, ondanks dat we vooraf wisten dat mei een lastige beursmaand is.'

Concurreren om bezoekers

Vogelgriep zorgde er bijvoorbeeld voor dat de pluimveesector vrijwel compleet verstek liet gaan. Ook wordt in mei volop op het land gewerkt, waardoor het overdag bezoeken van de NIVb bij veel mensen geen prioriteit bleek te hebben. Bovendien moest de beurs concurreren met de schaarse tijd van veehouders om erop uit te gaan.

De relatiedagen van de grootste ketenproducent van kalfsvlees, kalvervoeders en kalfsvellen in Uddel vonden op dezelfde dagen plaats. Maar de grootste klap was volgens CNO-Expo het bericht van Producenten Organisatie Varkenshouderij om als POV niet deel te nemen aan de NIVb. Hiermee zou de POV haar eigen 'sponsoren' benadelen, stelt de beursorganisatie.

Ondanks deze ervaring ziet de beursorganisatie veel perspectief in een centrale vakbeurs die om de twee jaar wordt georganiseerd voor de geiten-, varkens-, pluimvee en kalverhouders. De datum 14, 15 en 16 november 2023 kan alvast gereserveerd worden voor de tweede editie van de Nationale Intensieve Veehouderijbeurs. 'Zoals de vlag er nu bij hangt weer op Papendal in Arnhem', aldus Wolters.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer