%27Samen+de+schouders+eronder%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Samen de schouders eronder'

In mijn vorige blog had ik het over de verbinding zoeken in de samenleving. Iets wat met de huidige situatie in Europa alleen nog maar belangrijker is geworden.

Net wanneer de lucht eindelijk lijkt te klaren van de coronamist waarin de wereld was gehuld, gooit de Russische president Vladimir Poetin een zwarte wolk over heel Europa. De hele wereld staat op zijn kop door de gebeurtenissen in Oekraïne en vrijwel overal wordt het leed gevoeld in de emotie en de portemonnee. Families en vrienden worden uit elkaar gedreven. Bedrijven die internationaal werken, staan voor moeilijke keuzes.

De afhankelijkheid van internationale handel levert vraagtekens op, maar zelfvoorzienend zijn is in vele landen niet mogelijk. Ook in Nederland zijn we afhankelijk van anderen, alleen al zichtbaar in de discussie over het wel of niet boycotten van Russisch gas en olie. De weerbarstigheid is ook te voelen op het boerenbedrijf. De graanschuren van de wereld staan onder druk en voerprijzen rijzen de pan uit.

Waar grondstofefficiëntie normaal al een essentieel onderdeel is in de agrarische sector, wordt dat belang nu nog duidelijker. Elke kilo voer extra is er één te veel. Over de jaren hebben we de processen in de gehele varkensketen verbeterd, zo ook op het boerenbedrijf. Door fokkerij hebben we onze varkens efficiënter gemaakt en deze genetische potentie hebben we beter weten te benutten met nauwkeurigere voerstrategieën en meer holistische managementstrategieën.

Het ABN Amro-rapport van februari genaamd 'Het varken als het ultieme kringloopdier' geeft mogelijk oplossingen voor de uitdagingen in de varkenssector. Helaas zijn ze hierin vergeten te benoemen wat fokkerij kan bijgedragen aan deze verbeteringen. Leerpuntje voor ons, want uiteraard is de fokkerij al deze jaren essentieel geweest in het verbeteren van de efficiëntie van onze varkens.

Verbeterde efficiëntie in de sector is natuurlijk niet alleen door de verbeterde voederconversie, er worden meer biggen geboren per zeug en er is minder uitval. Over de jaren is de totale voerefficiëntie van het varkensbedrijf verbeterd door fokkerij. Het is bijzonder om mee te maken dat wij nog regelmatig mensen in de sector moeten overtuigen dat fokkerij werkt. Ze geloven wel in de verbetering van het dier over de jaren heen, maar het feit dat we met genetica de prestaties van het individuele dier kunnen voorspellen, gaat velen de pet te boven.

Meermaals hebben we al in proeven aangetoond dat wij vlak na de geboorte kunnen voorspellen wat een vleesvarken gaat laten zien in de stal. Niet voor onszelf, maar om anderen te overtuigen. En meermaals hebben ze met verbazing naar deze positieve resultaten gekeken. Fokkerij is een essentieel onderdeel van de oplossing voor onze voedselvraagstukken.

Laten we gezamenlijk de schouders eronder zetten en het voedselvraagstuk in deze moeilijke tijden proberen op te lossen. Want twee weten meer dan één.

Lisanne Verschuren
Junior onderzoeker bij Topigs Norsvin

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer