%27Vooruitgang+door+boereninvloed%27
Blog
© Topigs Norsvin

'Vooruitgang door boereninvloed'

In februari 1922 werd het Centraal Bureau voor de Varkensfokkerij (CBV) opgericht. Dit was het begin van wat nu Coöperatie Topigs, Topigs Norsvin en Varkens KI Nederland heet. Dat betekent honderd jaar genetische vooruitgang voor varkenshouders aangestuurd door varkenshouders. Het is ook een eeuw lang bijdrage leveren aan het succes van de varkenshouderij in ons land.

Wat mij bijzonder trots maakt, is de rol van de varkenshouder in deze eeuw van genetische vooruitgang. Varkenshouders waren de oprichters van wat is uitgegroeid tot de huidige organisatie. Vandaag de dag zijn we grootaandeelhouder van het bedrijf dat ondertussen de grootste wereldspeler in boerenhanden is, aanwezig in bijna zestig landen. Dankzij deze internationale aanwezigheid is het meer dan ooit mogelijk genetica te leveren aan Nederlandse varkenshouders die past bij de eisen van de markt.

Dat is niet het enige wat me trots maakt. De varkenshouder heeft, als hoeder van de varkens, altijd een belangrijke stem gehad in de fokkerij. Een goed voorbeeld vind ik balanced breeding. Deze door Topigs Norsvin ontwikkelde fokkerijvisie kijkt naar de verbetering van het totale dier. We fokken dus niet alleen op een beperkt aantal eigenschappen die misschien op de korte termijn wel geld opleveren, maar niet passen bij een toekomstgerichte varkenssector.

Bij de introductie van balanced breeding, 25 jaar geleden, was niet iedereen overtuigd van het nut. Maar anno 2022 blijkt het de perfecte sleutel om te kunnen voldoen aan eisen die de varkenshouder zelf stelt, maar ook aan de eisen die onze omgeving stelt op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn.

De mening van het lid/varkenshouder en de mogelijkheden die technologische innovaties bieden, is een ijzersterke combinatie. Balanced breeding draagt bij aan de levensvatbaarheid van een organisatie als Topigs Norsvin of Varkens KI Nederland. Omgekeerd, en zeker zo belangrijk, de organisatie is een stabiele factor die bijdraagt aan de levensvatbaarheid en toekomstbestendigheid van onze sector.

Een eeuw varkensfokkerij is een mijlpaal waarbij mag worden stilgestaan. Dat gaan we de komende maanden zeker doen. De komende tijd worden diverse evenementen en festiviteiten georganiseerd. We houden u op de hoogte.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer