Fokkerij+ziet+vrijloopkraamhokken+als+toekomst
Nieuws
© Vereijken

Fokkerij ziet vrijloopkraamhokken als toekomst

Z-lijn zeugen op het nieuwe kernfokbedrijf Innova Canada van Topigs Norsvin zullen hun tomen groot gaan brengen in vrijloopkraamhokken. Wereldwijd groeit de aandacht voor dierenwelzijn. Daar speelt de organisatie op in bij het fokken op genetische vooruitgang bij TN70-zeugen.

De nieuwe kernfoklocatie Innova Canada in Manitoba gaat het Pro Dromi-vrijloopsysteem van Vereijken gebruiken voor zeugen tijdens de kraamperiode. Zeugen kunnen vrij worden gehuisvest en tijdens het werpen tijdelijk worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Voor de biggen is er een nest met een microklimaat en een warme waterbedbodem.

Tijdens de dracht zitten de fokzeugen in kleine groepen van 26. Met individuele voerdosators worden ze gevoerd en de vreetplaatsen zijn voorzien van schouderschotten.

De keuze voor vrijloopkraamhokken is voor Topigs Norsvin-geneticadirecteur Arjan Neerhof logisch. 'We volgen de ontwikkelingen in de samenleving en wetgeving op de voet en zien de aandacht voor dierenwelzijn wereldwijd toenemen. Groepshuisvesting tijdens de dracht is in Europa al jaren verplicht en dat zal in de nabije toekomst ook gaan gelden in andere landen over de hele wereld. Bij de invoering van vrijloopkraamhokken gaat hetzelfde gebeuren.'

Horizon van twintig jaar

Diervriendelijke productiesystemen worden wereldwijd steeds belangrijker. Het innovatieve varkensgeneticabedrijf, met als kernwaarde maatschappelijke verantwoordelijkheid, voelt zich volgens Neerhof verplicht bij nieuwe investeringen voorop te gaan. 'We fokken varkens die moeten voldoen aan de toekomstige behoeften van onze klanten en hun markten. De horizon waarmee we werken is twintig jaar.'

In vrijloopkraamhokken worden de moedereigenschappen van de zeug, de overleving van de biggen en het gedrag van de zeug naar haar verzorgers het meest beïnvloed. Daarnaast zijn het beenwerk en de skeletbouw van zeugen belangrijk voor een lang productief leven. 'De variatie op al die eigenschappen worden beter zichtbaar, waardoor het mogelijk wordt om betere zeugen te selecteren en meer vooruitgang te boeken', zegt Neerhof.

'De Norsvin L-lijn in Noorwegen wordt al jaren gefokt in huisvesting met vrijloopkraamhokken en klanten ervaren daar de voordelen van. Ook zal onze kennis van en ervaring met vrijloopkraamhokken in de kernfokkerij toenemen. We gaan die expertise ook delen', besluit de geneticadirecteur van Topigs Norsvin.

Lees het hele bericht van Topigs Norsvin.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer