Spaanse+stakingen+bedreigen+voerzekerheid
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Spaanse stakingen bedreigen voerzekerheid

Transporteurs in Spanje zijn sinds maandag in staking omdat ze niets kunnen verdienen met de torenhoge brandstofprijzen. Dat heeft ook een verlammende werking op activiteiten in de havens. De voorziening van grondstoffen bij voerproducenten, vooral in de veerijke regio Catalonië, raakt steeds meer in de knel.

Als de situatie niet verandert, moet de voerproductie binnen enkele dagen stil worden gelegd, waarschuwt de Catalaanse vereniging van fabrikanten van mengvoeder (Asfac). Binnen een paar dagen is de voorraad aan grondstoffen in de fabrieken uitgeput en kunnen er geen diervoeders meer worden geproduceerd in Catalonië. Dieren moeten elke dag eten en als dat er niet is, dan brengt dat het dierenwelzijn en de diergezondheid in gevaar. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, levert dat problemen voor de volksgezondheid in Spanje op.

In de Spaanse havens van Tarragona en Barcelona komt een groot deel van de essentiële grondstoffen voor de productie van diervoeders binnen. Stakende chauffeurs verhinderen dat voerproducenten grondstoffen op kunnen halen.

Toegang tot grondstoffen

Daarom dringen Asfac en belangenbehartigers in veehouderijsectoren er bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Klimaat en Voedselactie van Catalonië op aan om te komen met speciale maatregelen. Zij moeten de stakende vervoerders instructies geven om de vrachtwagens van voerfabrikanten gegarandeerd toegang te geven tot de belangrijkste havens van Catalonië.

Zo'n 20 procent van de Spaanse mengvoerproductie vindt plaats in Catalonië. De diervoederproductie in Spanje is de grootste van de Europese Unie en is goed voor 15 procent van het totale mengvoervolume.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer