Greenpeace+filmt+op+varkensbedrijf+Spaanse+Cefusa
Nieuws
© Eigen Foto

Greenpeace filmt op varkensbedrijf Spaanse Cefusa

Greenpeace heeft een nachtelijk bezoek gebracht aan een van de boerderijen van het Spaanse vleesbedrijf Cefusa. De daar geschoten beelden moeten laten zien dat er onvoldoende zorg is voor de varkens. Het bedrijf zou daarnaast het meest vervuilend van Spanje zijn. Ze ageren daarmee tegen de vestiging van nieuwe megabedrijven en verdere groei van de Spaanse varkenshouderij.

De Cefusa groep heeft meerdere varkensbedrijven. Volgens het bericht van Greenpeace produceren ze jaarlijks 651.000 vleesvarkens. Cefusa is onderdeel van de integratie Fuertes-groep. Hiervan maakt ook El Pozo deel uit. Een slachterij en vleesverwerker die bekend staat om de Serrano ham en de chorizo worsten.

Kraamafdeling

Tijdens het nachtelijke bezoek heeft Greenpeace gefilmd in de kraamafdeling en bij de gespeende biggen. In de kraamafdeling waren zeugen aan het werpen, zonder dat daar toezicht bij was, aldus de organisatie. Ze zagen onder ander doodgeboren biggen. In de biggenafdelingen was het volgens hen veel te vol.

Het bezoek aan dit 'megacomplex van de slager El Pozo' vond plaats in het kader van de Greenpeace-campagne om de 'grote ecologische en sociale impact van de bio-industrie aan de kaak te stellen'. Het bedrijf zou de hoogste methaan- en ammoniakuitstoot van het land hebben. Volgens de milieuorganisatie draagt dit bij aan de huidige klimaatcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de overmatige consumptie en vervuiling van water. Ze wijst er op dat spanje nu al de grootste varkensproducent is in de Europese Unie.

Verklaring

De Fuertes-groep heeft via een verklaring aangegeven dat de boerderij 'strikt voldoet aan de huidige Europese en Spaanse dierenwelzijnsvoorschriften' en dat dit zes maal per jaar door een onafhankelijke instantie wordt gecontroleerd.

Verder werkt Cefusa samen met de Polytechnische Universiteit van Cartagena aan de aanpak van de uitstoot. Op een bedrijfsfilm is te zien dat op een van de locaties een biologische mestverwerking actief is. Op dit bedrijf zijn ook vrijloopkraamhokken aanwezig en lopen de dragende zeugen in grote groepen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer