Biden+wil+Amerikaanse+slachtsector+reorganiseren
Nieuws
© Jos Thelosen

Biden wil Amerikaanse slachtsector reorganiseren

De Amerikaanse president Joe Biden wil de Amerikaanse slachtsector reorganiseren. Die moet competitiever, de productiekwaliteit moet omhoog en de consumentenprijzen omlaag. Biden reserveert daarvoor bijna 800 miljoen euro.

Uit een analyse van het Witte Huis blijkt dat in 2021 de consumentenprijzen voor vlees stegen met 14 procent en de winsten van slachthuizen verdubbelden. Bijna niets daarvan komt terecht op het boerenerf. In de Verenigde Staten is 85 procent van de vleesmarkt in handen van Cargill, Tyson Foods, JBS SA en National Beef. Volgens Biden maken zij misbruik van hun macht.

'Gebrek aan concurrentie benadeelt consumenten, producenten en de economie', zei president Biden maandag tijdens een bijeenkomst met boeren in het Witte Huis. Met 900 miljoen euro dollar uit zijn coronaherstelplan wil Biden de capaciteiten van middelgrote slachthuizen uitbreiden, goedkope leningen verstrekken en banen creëren op het platteland.

Oneerlijke handelspraktijken

Tegelijkertijd met de strijdplannen van Biden kondigde de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack aan dat hij boeren en consumenten in de toekomst wil beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken. De wetten die hiervoor zorgden, zijn door de regering-Trump afgezwakt.

Samen met het Amerikaanse ministerie van Justitie wil Vilsack een meldpunt voor overtredingen van het mededingingsrecht opzetten. Daarnaast is Vilsack van plan om een ??nieuw label 'Made in the USA' in te voeren om consumenten meer duidelijkheid te geven over de oorsprong van hun voedsel.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer