Internationale+analyse+uitval+zeugen+noopt+tot+actie
Nieuws
© Varkens Archief

Internationale analyse uitval zeugen noopt tot actie

Een van de zorgpunten op vermeerderingsbedrijven wereldwijd is de uitval van productieve zeugen. Een internationale analyse wijst uit dat sterfte en euthanasie voor gemiddeld 13,56 procent uitval per jaar zorgt. Actie is nodig om dat weer terug te brengen. In Nederland ligt dat op ongeveer de helft.

Het MetaFarms Ag Platform voerde analyse uit op databestanden van klanten met zeugenbedrijven. De 418 deelnemende bedrijven zitten in de Verenigde Staten, Canada, Australië en de Filipijnen. Samen hebben ze bijna 1,1 miljoen zeugen en de gemiddelde bedrijfsgrootte is 2.631 zeugen.

Het Amerikaanse informatieplatform voor de landbouw berekende een gemiddelde van 13,56 procent uitval van zeugen bij de over de wereld verspreidde zeugenbedrijven. Het jaar ervoor was de som van euthanasie en sterfte nog 13,84 procent. Dat is voor het eerst sinds 2014 dat er geen stijging is vastgesteld. Er zit iets verbetering in en er is een knikpuntje, concludeert het MetaFarms Ag Platform.

Uitval ruim 5 procent hoger

Toch is volgens het informatieplatform veel meer actie nodig om weer op acceptabele uitvalcijfers te komen. In tien jaar tijd is de uitval van zeugen bij de aangesloten bedrijven opgelopen van 8,12 procent naar die 13,56 procent. Dat is een toename van 66 procent en is dus een groeiend punt van zorg.

In de Europese Unie zou de uitval van productieve zeugen gemiddeld rond 10 procent zitten. In Nederland zit dat op 6 tot 7 procent. Denemarken is de negatieve uitschieter in de EU met circa 15 procent.

Potentieel om te verbeteren

De analyse van MetaFarms toont ook enorme verschillen tussen bedrijven aan in uitval van zeugen. Er zijn zeugenbedrijven waar op jaarbasis slechts een paar procent van de productieve dieren uitvallen. De uitschieters aan de bovenkant zitten op maar liefst 35 procent.

10 procent van de 418 zeugenbedrijven zit op 20 procent of meer uitval. Aan de andere kant zaten 76 bedrijven (18 procent van de deelnemende bedrijven) onder de 8 procent. De grote spreiding betekent dat er veel verbeteringspotentieel zit.

Oorzaken

Een diepere analyse van de uitval wees uit dat in ruim de helft van de gevallen de werkelijke oorzaak niet bekend was. Maar was er wel een oorzaak van sterfte bekend dan werden prolaps (verzakkingen) en algemene gezondheid (samen 25 procent) het meeste genoemd.

Dieren die werden geëuthanaseerd hebben in de helft de gevallen als oorzaak beenwerk. Prolaps was ook nog goed voor een kwart van de euthanasiegevallen. Met name de problemen met het ontstaan van verzakkingen zouden volgens MetaFarms snel opgelost moeten worden, is te lezen in de publicatie bij National Hog Farmer.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer