2021+goed+jaar+voor+biologische+varkenshouders
Nieuws
© Varkens Archief

2021 goed jaar voor biologische varkenshouders

Biologische varkenshouders kunnen tevreden terugkijken op 2021. De prijzen voor hun varkens piekten en zelfs in het laatste kwartaal van dat jaar behaalden ze een goede winst, ondanks de stijgende voerkosten. Dit in tegenstelling tot hun collega’s die actief zijn in de gangbare sector en het zwaar hebben.

De rek in de biologische varkenshouderij is er zeker nog niet uit. Het aantal biologische varkensbedrijven is volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2021 met 17 stuks gestegen ten opzichte van 2020. Het aantal van 195 gecertificeerde bedrijven met biologische varkens stijgt dit jaar naar boven de tweehonderd omdat er varkenshouders bezig zijn met omschakeling.

De biologische varkenshouderij heeft een gezond jaar achter de rug. Niet eerder waren de opbrengsten van het biologisch varkensvlees zo hoog. In het laatste kwartaal zijn de voerprijzen weliswaar behoorlijk gestegen, ten opzichte van de conventionele collega’s hebben biologische varkenshouders relatief goed kunnen verdienen.

Stabilisatie in 2022

Of de gunstige ontwikkeling van de vleesprijs in 2022 doorzet, is nog de vraag volgens directeur Allard Bakker van biologische slagerij De Groene Weg. ‘Na een dergelijke forse stijging mag je rekening houden met een stabilisatie.’

Na een forse stijging van de prijs mag je rekening houden met stabilisatie

Allard Bakker, directeur De Groene Weg

Een stabiel jaar voor de biologische varkenshouder, concludeert Hans Donkers over 2021. Als secretaris van de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) houdt hij zich op verschillende vlakken bezig met de biologische varkenshouderij. Zo ook met de politiek en het beïnvloeden van het beleid dat de biologische sector raakt.

Zowel de overheid als de sector moet inzetten op het stimuleren van de consument om te kiezen voor de biologische producten, vindt Donkers. De biologische markt is klein en groeit traag. ‘Er zijn afspraken gemaakt over een marktvraaggestuurde groei van het aantal biologische varkens. Afhankelijk van de marktsituatie en het aantal varkenshouders dat wil omschakelen, is er meestal een wachtlijst. Op deze manier voorkomen we een overaanbod.’

Marktbescherming blijft nodig omdat de consumptie van biologische producten onvoldoende groeit. In 2002 gaf de overheid een subsidie voor bedrijven die om wilden schakelen. Het aantal biologische bedrijven verdrievoudigde. De vraag naar biologisch varkensvlees bleef echter flink achter bij snelle uitbreiding.

Niet weer zo subsidiëren

Om de markt weer gezond te krijgen, richtten varkenshouders samen met de slachterij en supermarkten een fonds op. Vanuit dit fonds konden ondernemers die de biologische productie moesten staken een vergoeding krijgen. Dit fonds is eenmalig opgericht en weer opgeheven. Donkers hoopt dat de overheid van die periode geleerd heeft en niet opnieuw op die manier gaat subsidiëren.

Zelf startte Donkers in 1997 als biologisch varkenshouder. Sinds januari 2021 houdt hij geen varkens meer. ‘Ik had geen opvolger. We schreven ons in voor de subsidieregeling terwijl we nog geen besluit hadden genomen om te stoppen. Nadat we echt gingen rekenen, bleek stoppen de beste optie.’ Donkers hoopt zijn bestuursfunctie bij de VBV nog even te blijven bekleden.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer