Ophef+in+Duitsland+om+verbod+immunocastratie+biovarkens
Nieuws
© Varkens Archief

Ophef in Duitsland om verbod immunocastratie biovarkens

Er is in de Duitse biologische sector rumoer ontstaan vanwege een ophanden zijn verbod op immunocastratie. Dat is sinds 2010 toegestaan als alternatief voor onverdoofde castratie. Nu dreigt deze optie te verdwijnen met mogelijk ook gevolgen voor de reguliere varkenshouders.

Het landelijk overleg van de landbouwministers van de Duitse deelstaten lijkt aan te sturen op een verbod op immunocastratie. Dat besluit komt tot stand onder druk van de EU-commissie. Deelstaat Beieren is al bezig met de voorbereiding van een mogelijk verbod, terwijl Nedersaksen juist tegenstander is.

De Duitse vereniging van biologische boeren Naturland, de vereniging van dierenartsen voor dierenwelzijn, dierenwelzijnsorganisatie Provieh en supermarktketen REWE roepen nu gezamenlijk op om het aanstaande verbod terug te draaien. Volgens hen is het mogelijke verbod gebaseerd op een onjuiste interpretatie van de EU-regels voor biologische landbouw. Die onjuiste interpretatie zou ervan uitgaan dat immunocastratie een hormonale ingreep is en daarmee niet toegestaan.

Goed alternatief voor castratie

Dat is volgens Naturland en haar partners niet juist. Immunocastratie zien ze niet als een hormonale ingreep, maar een immunologische ingreep. Het is juist een diervriendelijke optie in plaats van castratie en ook immunocastratie is volgens de partijen beter dan verdoofde castratie of het houden van intacte beren.

Castratie wordt gezien als een ingreep in de hormoonhuishouding van de dieren. Bij het houden van intacte beren kan het dierenwelzijn in de biologische sector in het gedrang komen door het berengedrag. Immunocastratie wordt door het Duitse Friedrich Löffler Institut als de meest diervriendelijke optie voor de onverdoofde castratie gezien.

De organisaties vragen landbouwminister Julia Klöckner dan ook om bij de Europese Unie duidelijk te maken dat de EU-regels voor biologische landbouw volgens hen onjuist zijn geïnterpreteerd. Daarnaast vragen ze dringend aan het overleg van deelstaatministers om immunocastratie toe te blijven staan.

Dat is volgens hen niet alleen van belang voor de biologische sector. Een verbod op immunocastratie voor de biologische sector kan ook betekenen dat er een verbod kan komen voor de reguliere varkenshouderij.

Niet toegestaan in Nederland

Immunocastratie bij biologische varkens is in Nederland niet toegestaan. 'We zien het wel als ingreep in de hormoonhuishouding van het varken en daarmee geen goede optie', zegt Jeroen Neimeijer, voorzitter van de Vereniging Biologische Varkenshouders. 'In Duitsland is er overigens ook verdeeldheid onder de biologische varkenshouders over het wel of niet toestaan van immunocastratie.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer