Biologische+sector+in+preventiemodus
Achtergrond
© Henk Riswick Fotografie

Biologische sector in preventiemodus

De biologische varkenshouderij zich goed kunnen wapenen tegen de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP). Naast preventieve maatregelen op de varkensbedrijven is ook gewerkt aan het onder voorwaarden toelaten van ontsmettingsmiddelen die effectief zijn tegen het AVP-virus.

De dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP) is voor de biologische varkenshouderij reden geweest om zaken goed tegen het licht te houden. Toen medio september 2018 AVP bij wilde zwijnen in de Belgische Ardennen uitbrak heeft de sector de verantwoordelijkheid genomen om risico’s op insleep uit te sluiten. ‘Zo is de verplichte weidegang van drachtige zeugen toen al ter sprake gekomen’, zegt Henk Oudenampsen, coördinator aanvoer varkens bij verwerker van biologisch vlees De Groene Weg. Hij is in de februari de bankzitter in de rubriek 'Op de Bank met' van Varkens.nl. ‘Ons advies was toen om die verplichting in stand te houden, maar wel extra maatregelen op de bedrijven te treffen. Dat is een prima zet geweest.’

Contact zwijn en varken vermijden

Het onmogelijk maken van direct contact tussen biologische varkens en wilde zwijnen was de kern van de aanpak. ‘Een corridor creëren met twee lijnen met schrikkeldraad tussen dieren in de wei en de zwijnen’, zegt hij. ‘Ook zijn talloze “varkens niet voeren”-borden bij de bedrijven opgehangen om bezoekers op het besmettingsgevaar met AVP te wijzen. Alles doen we eraan om AVP buiten de deur te houden.’

Belangrijk bij preventie is het volgens Oudenampsen ook om over effectieve ontsmettingsmiddelen te kunnen beschikken. Het afdoden van eventuele AVP-virussen op gereinigde laarzen en vrachtwagens noodzakelijk maar dan is wel SKAL keuring nodig. ‘Zulke goedgekeurde ontsmettingsmiddelen zijn niet beschikbaar voor de biologische sector. In goed overleg met SKAL en de overheid is overeengekomen dat varkenshouders onder voorwaarden wel mogen beschikken over gangbare effectieve desinfectiemiddelen voor toepassing op hun biologische bedrijven.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer