Aantal+grotere+Poolse+bedrijven+met+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Horst Jegen

Aantal grotere Poolse bedrijven met Afrikaanse varkenspest

Tot nu toe zijn vooral kleinere en backyardbedrijven in Polen getroffen door de Afrikaanse varkenspest. Afgelopen weken komen daar een drietal grotere bedrijven bij. Polen telt nu 119 besmette varkensbedrijven en 2.273 uitbraken bij wilde zwijnen.

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij varkenshouderijen in Polen blijft maar oplopen. Sinds 11 oktober is het aantal uitbraken al weer met negen gestegen. De meeste varkenspest uitbraken zijn in het oosten van het land. Het grootste getroffen bedrijf ligt in het noordoosten van Polen in Nowe Miasto Lubawskie, regio Ermland-Mazurië. Het bedrijf heeft 254 zeugen, 398 zogende biggen, 1.196 gespeende biggen, 1.052 vleesvarkens en 2 beren.
In deze regio zijn ook uitbraak nummer 111 en 115 gevestigd, en zijn ook al eerder uitbraken geweest. Uitbraak nummer 111 is een bedrijf met 92 varkens (4 zeugen, 26 biggen, 11 gespeende biggen, 51 vleesvarkens). Nummer 115 is een bedrijf met 269 varkens (41 zeugen met 124 biggen bij de zeug, 93 gespeende biggen, 10 vleesvarkens en 1 beer).

In het besmette gebied in het westen van Polen, nog ver van de Duitse grens is een backyardbedrijf met 10 varkens (3 zeugen, 7 biggen) getroffen door Afrikaanse varkenspest.
Uitbraken 113, 114 en 116 zijn op kleine bedrijven in het besmette gebied in het zuidoosten van Polen. De bedrijven hebben respectievelijk 51, 33 en 35 varkens.
Net buiten de bufferzone in diezelfde regio is uitbraak 119 gevonden op een bedrijf met 541 vleesvarkens. Hierdoor moeten de besmette zone en de bufferzone worden uitgebreid.

Meer dan 2.000 uitbraken in Duitsland

In deelstaat Brandenburg en Saksen samen zijn dit jaar inmiddels 2.118 met Afrkaanse varkenspest besmette willde zwijnen gevonden. Brandenburg telt 8 kerngebieden met besmette zwijnen. Saksen telt er twee, nadat in Meissen twee besmette zwijnen zijn gevonden. Het kerngebied Meissen ligt 60 kilometer westelijker dan het kerngebied Gorlitz.
De beperkende maatregelen rond de varkensbedrijven die afgelopen zomer besmet raakten met Afrikaanse varkenspest, zijn inmiddels wel opgeheven. Vanuit die gebieden kunnen de acht varkensbedrijven die in totaal 31.500 varkens hebben hun dieren nu weer gemakkelijker kwijt. De bedrijven hebben nu 3 maanden op slot gezeten. Eind augustus had Duitsland die beperking af opgeheven, maar de Europese Commissie eiste verlenging. In eerste instantie zelfs naar 12 maanden.

Polen telt nu 119 besmette varkensbedrijven en 2.273 uitbraken bij wilde zwijnen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer