Recordaantal+uitbraken+Afrikaanse+varkenspest+in+Polen
Nieuws
© iStock

Recordaantal uitbraken Afrikaanse varkenspest in Polen

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen neemt snel toe. Sinds het begin van 2021 zijn er al 110 gevallen van Afrikaanse varkenspest op varkensbedrijven gemeld. Nog niet eerder waren er in Polen zoveel besmettingen onder gehouden varkens.

Poolse veterinaire autoriteiten melden dat het oude record – 109 bedrijven in 2018 – begin oktober is gebroken. Afrikaanse varkenspest komt sinds 2014 voor in Polen. De laatste uitbraak betrof een bedrijf met dertig dieren in Groot-Polen. Binnen een straal van 3 kilometer zijn nog zeventig bedrijven met in totaal vierduizend varkens. Dat baart de autoriteiten zorgen. In de cirkel van 10 kilometer betreft het ruim vijfhonderd bedrijven meer dan 70.000 tamme varkens.

Ook onder wilde zwijnen in Polen stijgt het aantal besmettingen met Afrikaanse varkenspest. De autoriteiten hebben vorige week bijna zeventig nieuwe vondsten bevestigd. Veel daarvan waren in het westelijk gebied dat direct grenst aan Duitsland. Vanwege het aanhoudend hoge importrisico worden aan Duitse zijde de preventieve maatregelen geïntensiveerd.

Het Duitse district Spree-Neisse maakte vorige week bekend dat het zuidelijke kerngebied rond Jerischke nu ook moet worden beveiligd door een varkensvrije zone met een stevige omheining. Eerder had het Duitse district Vorpommern-Greifswald al een nieuw beschermingsgebied aangewezen aan de zuidelijke grens met de Uckermark. Hieraan gekoppeld zijn onder meer een verhoogde zoektocht naar gevallen wild, maar ook een verbod op bepaalde land- en bosbouwactiviteiten.

Live debat: Toekomst van de varkenshouderij in Nederland
Waar staat de Nederlandse varkenshouderij in 2030? Waaraan moeten varkenshouders voldoen op korte en middellange termijn? Tijdens de aftrap van de Dutch Pork Expo bespreekt Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, deze ontwikkelingen met prominente en inspirerende beleidmakers, varkenshouders en kenners van de varkenssector, onder wie Linda Janssen (voorzitter POV), René Veldman (sectormanager Rabobank), Theo Vernooij (varkenshouder), Koen van Bergen (directeur livestock en supply chains bij Vion), Angela van der Sanden (Connecting Agri & Food), Sener Celik (JoinData) en William Meulendijks (varkenshouder). De Dutch Pork Expo is op 12 en 13 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Het debat is bij de start, op dinsdag 12 oktober om 14.00 uur op de beurs en is ook online te volgen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer