Varkenssector+pakt+weer+uit
Blog
© Studio Van Assendelft

Varkenssector pakt weer uit

Het afgelopen jaar is niet de meest florissante periode voor het houden van varkens. Er is een stukje van de Nederlandse varkenssector afgeknabbeld en in onze buurlanden piept en kraakt het ook in de varkenshouderij. Gelukkig ervaar ik ook positieve zaken bij ondernemende varkenshouders en het bedrijfsleven. Ze staan te popelen om vooruit te gaan.

Een voorbeeld is de familie Van den Berkmortel uit Sint-Oedenrode die ondanks beperkende coronaregels in staat was een levendig Weekend van het Varken te organiseren. Het bekijken van hun nette, moderne grootschalige bedrijven met zeugen, biggen en vleesvarkens en technieken zoals luchtwassers, zonnepanelen en een brijvoerinstallatie werd gecombineerd met boerderijspelen en informatieve varkensspelletjes. Namens duizenden kinderen, vaders, moeders, opa’s en oma’s bedankt. Samen met hun netwerk hebben de Van den Berkmortels burgers een prachtig varkensevenement aangeboden. Ook de samenwerking met allerlei zakenpartners, collega-varkenshouders en hun medewerkers liep gesmeerd. Een toonbeeld van één varkensgeluid.

Een ander charmeoffensief is dat van Gerard Driessen. Op zijn vleesvarkensbedrijf met een zichtstal in Lierop kan iedereen op zaterdag 25 september zien wat verduurzaming en samenwerking met de omgeving inhouden. Naast het produceren van groene energie uit varkensmest en organische reststromen benut hij overtollige warmte voor onder meer het drogen van tuinmeubelhout. Rondom zijn stallen is een hoop techniek te zien en net buiten zijn erf pronkt een zonnepark op zijn voormalige landbouwgrond. De samenwerking met de gemeente, ook bij de herbouw van een stal, en de omgeving levert hem bergen energie op.

Succes boekte ook de Holland Swine Group. Dit consortium van zestig toeleverende bedrijven dat actief is in de varkenshouderij, presenteerde voor het eerst ‘Knorren met.’ Het werd een levendig online evenement dat zeker een vervolg verdient.
Dutch Pork Expo in Den Bosch komt eraan en ook de online kennissessies van Varkens zijn intussen gestart. Delen van kennis is de basis van succesvol varkens houden. Kortom: de sector is vitaal en pakt op verschillende fronten weer flink uit.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer