Uitrol+Stal+van+de+Toekomst+start+met+leertraject
Nieuws
© Varkens Archief

Uitrol Stal van de Toekomst start met leertraject

De Stal van de Toekomst is de experimenteerfase voorbij en klaar voor uitrol in de praktijk. De varkenssector moet anticiperen op een veranderende omgeving en de wensen van de maatschappij. Varkenshouders die kansen zien in dat stalconcept, kunnen een leertraject volgen en een routekaart maken voor het eigen bedrijf.

André Oldenkamp van stichting Kiemt ondersteunt bij het uitrollen van het concept Stal van de Toekomst in Oost-Nederland. Met brongerichte maatregelen wordt 85 procent minder stikstofemissie en 80 procent methaanreductie behaald, in combinatie met meer dierenwelzijn en een betere diergezondheid.

Deze emissieresultaten heeft Oldenkamp drie keer laten checken en ze blijken te kloppen. Daarom wordt een cursus met verdiepingsmodules georganiseerd om kennis over deze vorm van duurzame varkenshouderij te delen met varkenshouders. Oldenkamp: 'Kijken of ze daar op hun eigen bedrijf wat mee kunnen.'

Beter stalklimaat

Dagelijks mest verwijderen uit de stal en naar de vergister brengen. Snel, zodat veel methaan kan worden benut voor het produceren van biogas. Dit zorgt voor een beter en schoner stalklimaat en is dus ook prettiger voor de dieren, zodat zij weer beter presteren. Wageningen University & Research heeft de hele mestketen met emissies van de Stal van de Toekomst in beeld gebracht en dat is gunstig voor dat stalconcept. Het principe werkt, maar het traject van opschaling van het stalconcept is nog een zoektocht.

In zes verdiepende leersessies kunnen varkenshouders tot in detail kennismaken met het principe van de Stal van de Toekomst. Tijdens de startbijeenkomst wordt vooruitgeblikt naar de sessies die begin september beginnen.

1: Het dier centraal (gezondere dieren met minder stress en agressie die topprestaties leveren).
2. Voeding (goed voer en voldoende schoon drinkwater dragen bij aan een lagere voerconversie).
3. De stal (geur en schadelijke gassen beperken door bestaande stallen te renoveren).
4. Mest (spoelen, scheiden, vergisten en bewerken).
5. Monitoring en gebruik van data.
6. Integrale aanpak.

Aanmelden voor de cursus van de Stal van de Toekomst is nu mogelijk. Kiemt organiseert de cursus in samenwerking met De Hoeve Innovatie, Encon Clean Energy, KDV en Wageningen University & Research.


Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer