Toestemming+voor+interventieteam+wilde+zwijnen
Nieuws
© Jos Thelosen

Toestemming voor interventieteam wilde zwijnen

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben op verzoek van Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Brabant toestemming verleend voor de inzet van een interventieteam wilde zwijnen. De FBE kan zo'n team inschakelen als het beheer van wilde zwijnen op bepaalde plekken achterblijft.

Het beheer van wilde zwijnen is belangrijk om de kans op introductie van Afrikaanse varkenspest zo klein mogelijk te maken. Daarnaast helpt een goed beheer om het risico op aanrijdingen met wilde zwijnen te beperken en schade aan gewassen te voorkomen.

Het beheer van wilde zwijnen is volgens Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant een continue uitdaging. Op veel plekken gaat dat goed, maar op sommige plekken blijft het beheer achter. Het kan daarom nodig zijn dat een interventieteam onder regie van de FBE het beheer van wilde zwijnen tijdelijk overneemt. Dit kan zo nodig zonder toestemming van de grondgebruiker of jachthouder in het betreffende gebied. De op grond van de Wet natuurbescherming verleende toestemming van Gedeputeerde Staten maakt deze werkwijze mogelijk.

Escalatieladder

De FBE hanteert de escalatieladder wildezwijnenbeheer bij het eventueel inzetten van het interventieteam. Deze ladder is eind 2019 vastgesteld. Het stroomschema geeft de procedure aan voordat de FBE het besluit neemt om het team aan het werk te zetten bij het terugdringen van wildezwijnenoverlast. Een van de criteria is dat schade is toegenomen met meer dan 10 procent (geregistreerd!) en/of de populatie wilde zwijnen is op basis van tellingen met meer dan 25 procent toegenomen in één jaar tijd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer