Brandenburg+maakt+wildzwijnvrijezone+langs+grens
Nieuws
© Varkens.nl

Brandenburg maakt wildzwijnvrijezone langs grens

De Duitse deelstaat Brandenburg gaat zelf een veiligheidszone tegen wilde zwijnen langs de grens met Polen realiseren. Met deze wildzwijnvrijezone moet de voortdurende insleep van met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen een halt worden toegeroepen.

Deelstaat Brandenburg heeft een hele tijd onderhandeld met Polen over een veiligheidszone langs de Poolse grens. Daarbij zou er een vast hekwerk aan Poolse en Duitse zijde moeten komen met daartussen een witte zone waar geen wilde zwijnen zijn.

Omdat de onderhandelingen op niets zijn uitgelopen, bouwt Brandenburg nu zelf een dubbel vast hekwerk op eigen grondgebied. Dat maakte deelstaatminister Anna Heyer-Stuffer op 24 juni bekend. 'Dat is hard nodig, omdat er langs de grens steeds opnieuw met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen worden gevonden. Het enkele vaste hekwerk biedt niet genoeg bescherming.'

Bolwerk tegen verdere uitbreiding

De twee vaste hekwerken komen op minimaal 500 meter afstand van elkaar. De witte zone daartussen moet vrij worden gehouden van wilde zwijnen. 'Daarmee moet Brandenburg het bolwerk tegen verdere uitbreiding van de Afrikaanse varkenspest naar het Westen worden', aldus Heyer Stuffer.Voor de kosten van het hekwerk wordt onder andere cofinanciering vanuit Europa gevraagd en alle zestien Duitse deelstaten dragen eraan bij.

Het aantal besmette wilde zwijnen dat in Brandenburg is gevonden, is inmiddels opgelopen naar 1.122. In deelstaat Saksen staat de teller op 267 besmette zwijnen. Het is tot nu toe gelukt om de Duitse varkensbedrijven vrij te houden van Afrikaanse varkenspest.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer