Vast+wildezwijnenhek+langs+hele+Duitse+grens+klaar
Nieuws
© Varkens Archief

Vast wildezwijnenhek langs hele Duitse grens klaar

De laatste 15 kilometer van het vaste wildezwijnenhek op de grens tussen Duitsland en Polen is klaar. De Duitse deelstaat Brandenburg heeft dit laatste stuk van de 255 kilometer lange grens in de deelstaat gesloten. Nu start de deelstaat met de bouw van een tweede hekwerk op de grens.

Het laatste stuk hekwerk in het noordelijke puntje van Brandenburg lukte pas toen het droger werd. Het hekwerk ligt namelijk in een moerassig gebied. Door het sluiten van dit hekwerk hebben de deelstaten Mecklenburg-Voorpommeren, Brandenburg en Saksen de hele grens met Polen voorzien van een vast hekwerk van in totaal 375 kilometer. De deelstaat Brandenburg heeft al 670 kilometer vast hekwerk geplaatst waarvan meer dan 400 kilometer als dubbel hekwerk rondom de besmette gebieden en dat gaat nog door.

Omdat er in het westen van Polen nog steeds veel met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen worden gevonden en die dieren richting Duitsland blijven komen, heeft Brandenburg besloten dat ze zelf op de grens nog een tweede hekwerk gaat plaatsen. Daartussen komt dan een witte zone vrij van wilde zwijnen.

Zichtbaar effect

Dat een dubbel vast hekwerk goed helpt, is volgens deelstaatssecretaris en leider van de AVP-crisisstaf van Brandenburg Anna Heyer-Stuffer duidelijk. In de kerngebieden met een dubbele omheining worden nog nauwelijks besmette wilde zwijnen gevonden. Langs de grens bij onder andere Frankfurt aan de Oder komen nog steeds besmette wilde zwijnen voor.

Het aantal met AVP besmette wilde zwijnen is sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 in Duitsland opgelopen naar 1.469. Daarvan zijn er 1.196 aangetroffen in Brandenburg en 273 in Saksen.

Polen

Polen telt volgens het Europese registratiesysteem Adis 1.850 AVP-uitbraken bij wilde zwijnen in 2021. Daarnaast staat de teller van het aantal uitbraken bij gehouden varkens op 8, waarvan 4 in het midden van Polen waar nieuwe besmette gebieden moeten worden ingetekend.

Roemenië blijft het land met de meeste AVP-gevallen bij gehouden varkens met 517 uitbraken. In Servië zijn het er 33, in Oekraïne 5 en in Slowakije 1. Hongarije telt de meeste besmette wilde zwijnen met 2.365 uitbraken. Het aantal besmette wilde zwijnen in Slowakije is opgelopen naar 1.194.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer