Geen+wild+zwijn+meer+in+Denemarken
Nieuws
© Eigen Foto/ Onbekend

Geen wild zwijn meer in Denemarken

Het laatste wilde zwijn in de grensstreek met Duitsland is volgens het Deense Natuuragentschap gedood. Dat is het resultaat van het plan dat drie jaar geleden werd gelanceerd om alle wilde zwijnen in Denemarken uit te roeien, om de Deense varkensstapel te beschermen tegen Afrikaanse varkenspest.

Sinds het uitroeiingsplan in januari 2018 is gestart, zijn er tijdens intensief jagen 157 wilde zwijnen gedood. Volgens de laatste gegevens van het Deense Natuuragentschap zijn er geen wilde zwijnen meer ten noorden van de grens met Duitsland. Het hek aan de grens om wilde zwijnen buiten Denemarken te houden, draagt bij aan het zwijnvrij houden van die grenszone.

Wilde zwijnen trekken vooral in de zomer de velden op. Daarom blijft het agentschap toezicht houden op het eventueel binnenkomen van de dieren. Waakzaamheid en actie in het grensgebied blijven belangrijk.

Vrees voor Afrikaanse varkenspest

Denen vrezen wilde zwijnen vanwege het risico dat ze met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmet voedsel opeten dat door mensen in de natuur is achtergelaten. Daarom wordt geen enkel wild zwijn getolereerd binnen de Deense grens. Op dit moment zijn er geen meldingen of waarnemingen van wilde zwijnen.

Als er toch een met AVP-besmet wild zwijn wordt gevonden op Deens grondgebied, kan het lastig worden om te kunnen aantonen dat Denemarken weer AVP-vrij is. Er kan geen bloedmonster worden genomen als er geen enkel wild zwijn meer in het land is. Ook zullen exportbeperkingen een jaar vanaf de laatste vondst van een besmet zwijn een zware wissel trekken op de Deense varkenshouderij en de gehele samenleving in dat land.

AVP is een van de belangrijkste infectierisico's voor de varkensstapel in de wereld. Het bedreigt ook de Europese varkensproductie, omdat het virus oprukt in onder meer Polen en Duitsland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer