Wetenschappers+Texas+ontwikkelen+anticonceptie+voor+keilers
Nieuws
© iStock

Wetenschappers Texas ontwikkelen anticonceptie voor keilers

Wetenschappers in de Amerikaanse staat Texas hebben een anticonceptiemiddel ontwikkeld voor mannetjes wilde zwijnen, ook wel keilers genoemd. HogStop is een natuurlijk voedermiddel dat de activiteit van het sperma en daarmee de vruchtbaarheid remt.

Het anticonceptiemiddel is ontwikkeld door de Amerikaanse voedingsbiochemicus Daniel C. Loper en zijn team. De ontwikkelaars omschrijven het product als een 'een natuurlijk mengsel'. Het bevat geen hormonen of hormoonontregelaars en heeft ook geen invloed op de eigen hormonen van de dieren. De werkzame stof migreert niet door het lichaam, maar werkt uitsluitend in de testikels van het zwijn.

Drie jaar geleden begonnen de eerste tests. De wetenschappers stelden vast dat het middel de mobiliteit van de zaadcellen met 60 procent vermindert.

Feeders

De ontwikkelaars adviseren speciale feeders voor het toedienen van het anticonceptiemiddel. Hier mogen alleen wilde zwijnen van eten. Andere wilde dieren moeten worden geblokkeerd om schade te voorkomen. Het is nog moeilijk in te schatten hoeveel de populatie wilde zwijnen kan worden verminderd door het gebruik van het middel.

HogStop wordt in heel Texas uitgerold. Ook kreeg het middel goedkeuring van Amerikaanse Environmental Protection Agency. Er wordt nog goedkeuring in andere landen aangevraagd. Het gebruik van het product wordt verder uitgebreid door een samenwerking met de Amerikaanse diervoederfabrikant en distributeur Hipro.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer