Krimp+raakt+Nederlandse+slachterijen+nog+niet
Nieuws
© Jos Thelosen

Krimp raakt Nederlandse slachterijen nog niet

Van een geringer aanbod vleesvarkens naar Nederlandse slachterijen is tot medio juli nog geen sprake. Integendeel. Slachterijen hebben ruim 570.000 vleesvarkens meer verwerkt dan in de dezelfde periode van 2020. Dat is een toename van 7 procent. Het gemiddelde slachtgewicht ligt ruim 6 ons hoger.

Tot midden juli zijn bijna 8,72 miljoen vleesvarkens geslacht door Nederlandse slachterijen, blijkt uit marktcijfers van RVO.nl. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er net geen 8,15 miljoen.

Deze aanbodtoename bij Nederlandse slachterijen is grotendeels toe te schrijven aan de fors gedaalde vleesvarkensexport. Tot medio juli gingen er rond de 380.000 slachtrijpe vleesvarkens minder de Nederlandse grens over dan in dezelfde periode vorig jaar.

7,7 procent meer varkensvlees

Het gemiddelde karkasgewicht kwam uit op 100,4 kilo. Dat was in 2020 nog 99,8 kilo. In combinatie met het hogere aantal geslachte dieren betekent het dat de slachterijen en varkensvleesverwerkers zo'n 7,7 procent meer varkensvlees hebben omgezet.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer