Duitse+pilot+met+heliumverdoving
Nieuws
© Vion

Duitse pilot met heliumverdoving

Kooldioxide voor het bedwelmen van varkens in slachterijen wordt voortdurend bekritiseerd. Recente opnamen in een Duitse slachterij in Kulmbach hebben beweging gebracht in de zoektocht naar alternatieve verdovingsmethoden. Een pilotsysteem met helium start in oktober in samenwerking met dat slachthuis.

Alle grote varkensslachterijen in de Europese Unie passen CO2-verdoving toe. Het is wettelijk toegestaan en relatief goedkoop, maar op gebied van dierenwelzijn zijn er kritiekpunten. De tijd voordat bewusteloosheid intreedt, duurt te lang. Dieren krijgen last van kortademigheid, waardoor paniek ontstaat.

Het bedrijfsleven en de wetenschap zoeken naar alternatieve bedwelmingsmethoden. Het Max Rubner Instituut (MRI) in Kulmbach concludeerde tien jaar geleden al dat bedwelming met het edelgas helium een diervriendelijke methode was die de kwaliteit van het vlees niet aantast.

Bedwelmingsmethode

Ook de economische aspecten van zo'n nieuwe bedwelmingsmethode moesten nog verder worden onderzocht. De prijs en beschikbaarheid van helium zijn obstakels voor het praktische gebruik ervan, maar ook de eigenschappen van helium.

Helium is namelijk lichter dan lucht, waardoor de huidige bedwelmingssystemen omgebouwd moeten worden. Het gaat in de meeste gevallen om een gondel die in een kelder gevuld met kooldioxide afdaalt. Ook de veiligheid van het slachthuispersoneel moet geborgd worden.

Forse meerkosten

Samen met Stichting Bernd Tönnies en slachthuis Kulmbach ontwikkelt prof.dr. Klaus Troeger, voorheen werkzaam bij het MRI, een pilotsysteem voor verdoving met het edelgas. Het systeem moet medio oktober operationeel zijn. De economische impact van verdoving met helium is een factor van belang. CO2-verdoving kost slechts een paar cent per varken. Bij het gebruik van helium worden de kosten geschat op 1 euro, meldt de Allgemeine Fleischer Zeitung.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer