Onder+het+vergrootglas
Blog
© Studio Van Assendelft

Onder het vergrootglas

Alle veehouderijsectoren liggen in Nederland onder het vergrootglas. Dat is de afgelopen periode opnieuw pijnlijk duidelijk geworden.

De pluimveesector heeft grote problemen door een gerechtelijke uitspraak over de vangmethode van de vleeskuikens en uitgelegde hennen. Bij het vangen aan de poten en het dragen naar het krat, die direct achter de vangers staat, hangen ze even op de kop. Dit mag niet volgens de Europese wetgeving die heeft vergeten een uitzondering te maken voor het vangen van de dieren. Een Nederlandse rechter geeft de tegenstanders van deze methode gelijk en de NVWA moet er per direct tegen optreden. Terwijl het in heel Europa en wereldwijd een gebruikelijke methode is en het niet zomaar lukt om het anders te doen. Dat kost tijd en investeringen in meer menskracht -die nauwelijks voor handen is- en apparatuur. Hopelijk lukt het de sector om dit op korte termijn aan te pakken.

Slachterij Gosschalk is afgelopen week aan de beurt gekomen met negatieve aandacht voor de omgang met de varkens en rundvee voor het slachten. Terecht dat dit onder de aandacht is gebracht. De dieren moeten netjes en rustig worden behandeld tot het einde toe. Wel vraag ik me af of de slachterij niet beter had moeten weten nadat Westfort eerder ook al op de vingers is getikt. Mogelijk hebben de medewerkers bij Gosschalk inderdaad dusdanig gehandeld dat het niet opviel. Hopelijk zijn de andere slachterijen wel alert geweest en hebben ervoor gezorgd dat er geen fouten meer kunnen worden gemaakt.

De veehouderijsectoren en zeker de intensieve sectoren staan nu dus voor een grote uitdaging: hoe voorkomen we dat we geframed worden. Proberen zaken te verbergen gaat niet lukken, dat is wel duidelijk. Het enige wat varkenshouders, alle veehouders en alle betrokken partijen in de keten kunnen doen, is zich bewust zijn van het dagelijks handelen en kijken of het klopt met de regels die er zijn. Voor varkenshouders is het een goed idee om de welzijnscheck nog eens goed na te lopen. Dan tackel je veel zaken waar tegenstanders van de varkenshouderij een vinger op kunnen leggen. Laat je adviseur, dierenarts en/of de juiste mensen van buiten de varkenssector meekijken om te voorkomen dat je iets over het hoofd ziet.
Vraag die meekijker dan terloops ook eens even of jouw douche het waard is om deel te nemen aan de douche-challenge. Een prima initiatief van de POV. Een goede aanleiding om de alle onderdelen van de eigen hygiëne-aanpak tegen het licht te houden en dierziekten buiten de deur te houden.

John Lamers
Redactie Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer