Druk+op+prijzen+en+varkensaantallen
Nieuws
© Koos Groenewold

Druk op prijzen en varkensaantallen

De productie en export van varkensvlees steeg in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met 2020. Maar krimp en druk op de varkensprijzen liggen in het verschiet, blijkt uit de nieuwste internationale kwartaalupdate van Rabobank Nederland.

De varkensvleesproductie nam in de 27 landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk toe met 1,3 procent. Er is sprake van een stijging in Spanje (+ 9 procent), Denemarken (+ 6 procent) en Nederland (+1 procent). Duitsland (- 2 procent) en Italië (- 12 procent) produceerden minder varkensvlees.

In Nederland zijn tijdens de eerste maanden van dit jaar meer varkens geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook nam het gemiddelde slachtgewicht toe van 100 kilo naar 101 kilo. Het groter aantal in Nederland geslachte varkens is te wijten aan onder andere een bijna gehalveerde levende export naar Duitsland. Dat gebeurde in verband met onzekerheden door de Afrikaanse varkenspest waarmee Duitsland en China te maken hebben. In de eerste twee maanden van 2021 zijn er in Duitsland daardoor in totaal 6 procent minder varkens geslacht. De slacht van in Duitsland geïmporteerde varkens nam zelfs met 64 procent af.

Druk op varkensprijzen

René Veldman, sectormanager varkenshouderij bij Rabobank, verwacht de komende weken druk op de varkensprijzen in de Europese Unie. Dat gebeurt ondanks het feit dat de prijzen voor vleesvarkens in de Europese Unie in maart 2021 omhoog schoten.
Toch is de varkensprijs 15 procent lager dan in dezelfde periode in 2020. Daarnast tasten hogere voerkosten mogelijke marges aan.
'De korte opleving werd veroorzaakt door het krappe varkensaanbod in Duitsland', zegt Veldman. 'Inmiddels zien we dat er weer meer aanbod is. Dat gaat zorgen voor een nieuw evenwicht in de markt. De verwachting is dat het aanbod op de wereldmarkt de komende jaren verder zal toenemen door een hogere productie in landen als Amerika, Brazilië en Rusland. De vraag vanuit China zal afnemen door het verwachte herstel van de varkensstapel in dit land.'

Krimp Europese varkenstapel

Europa is volgens de Rabobank kwartaalrapportage op dit moment 121 procent zelfvoorzienend in varkensvlees. Dit percentage zal dalen door de krimp van de varkensstapel in Europa. 'Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen in de EU, zoals Duitsland, gaat een afname in varkensaantallen plaatsvinden', stelt Veldman. 'Aan de andere kant verwachten we in Spanje nog steeds een groei. Maar dat de druk op de vleesmarkt binnen Europa zal toenemen bij herstel van de varkensstapel in China, staat vast.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer