
Effecten nieuwe variant parvovirus zichtbaar; impact beperkt
Een goed functionerend monitoringsprogramma voor dierziekten in Nederland werpt zijn vruchten af. Na de eerste meldingen van biggen met bolle ogen, soms vuurrode huid en kaalheid, is naarstig gezocht naar de oorzaak. 'Inmiddels zijn dergelijke verschijnselen opgemerkt bij zo'n vijftig bedrijven, maar gelukkig is de impact daar beperkt', stelt Tijs Tobias van Royal GD.
'Sinds kort weten we dat een nieuwe variant van het parvovirus in het spel is en dat verschijnselen meestal na enkele maanden weer verdwijnen', vervolgt Tobias, dierenarts en specialist varkensgezondheidszorg bij Royal GD.
In het najaar van 2024 meldde een dierenarts aan de Veekijker dat op een bedrijf enkele biggen afweken omdat ze wat uitpuilende oogbollen hadden, de huid te rood was en soms kampten met haaruitval. Van een hogere uitval bij de biggen was geen sprake en in de vleesvarkensfase bleken de prestaties niet te worden beïnvloed. Sectie op die biggen leverde geen duidelijk beeld op dat hoort bij een aandoening, tekort of intoxicatie.
Daarna sijpelden dezelfde signalen vaker bij GD binnen, ook uit andere delen van het land. Een mindere uniformiteit van koppels, tijdelijke daling van de voeropname en iets oplopend percentage slachtbiggen werd ook af en toe vermeld. 'Gelukkig is de impact voor een getroffen bedrijf niet groot en weten we ondertussen dat de verschijnselen meestal na drie tot vier maanden verdwijnen. Uiteraard willen we de oorzaak achterhalen en advies kunnen geven om verdere verspreiding te voorkomen', benadrukt Tobias.
'Het was lastig om de vinger erachter te krijgen of een patroon te ontdekken in het verspreiden van de aandoening', vervolgt de dierenarts. 'De verschijnselen werden waargenomen bij gangbare en biologische bedrijven en bij bedrijven met verschillende genetica, dierenartspraktijken en diervoederleveranciers. We weten sinds kort dat er een mogelijke relatie is met een variant van het parvovirus. Maar met de standaard test voor het zeer besmettelijke parvovirus type 1 konden we die niet aantonen.'
Bij geïnfecteerde biggen blijkt volgens Tobias een grote hoeveelheid van de parvovirusvariant aanwezig te zijn in de ogen, lever, nier en hersenen.
Alleen relevant voor varkens
Via samenwerking met dierenartsenpraktijken, varkenshouders, voer- en geneticaleveranciers heeft GD uiteindelijk geconcludeerd dat het om een infectieziekte moest gaan. Daarna is een variant van het parvovirus gevonden. 'De variant blijkt alleen relevant te zijn voor varkens. Het risico voor de mens wordt door experts ingeschat op zeer onwaarschijnlijk', weet de diergezondheidsspecialist.
'Nu we wat meer weten, willen we transparant zijn en varkenshouders informeren. We willen ze laten weten waarop te letten en alert maken op de biosecurity op hun bedrijven. Bekend van parvovirussen is dat ze heel goed en lang aantoonbaar blijven in de omgeving op varkensbedrijven', legt Tobias uit.
Op de vraag hoe de nieuwe parvovirusvariant in varkensstallen heeft kunnen komen, kan Tobias geen antwoord geven. 'Mogelijk is het net als bij andere ziektes en zal de werkelijke bron nooit worden achterhaald. Ook over de wijze waarop het virus zich over de bedrijven verspreidt, kunnen we nog niets zeggen. Behalve dat een strikte biosecurity de meeste garanties geeft dat het virus en tal van andere kiemen niet worden binnengehaald.'
Vaccinvirus totaal ander type
De nieuwe variant heeft dus totaal andere typische verschijnselen dan het al veel langer bekende porcine parvovirus type 1 waartegen zeugen standaard worden gevaccineerd. Dat virustype kan bij zeugen vruchtbaarheidsproblemen geven, zoals verwerpen en mummies.
'Genetisch staat de nieuwe parvovirusvariant daar ver van af', benadrukt Tobias. 'Het treft vooral biggen in het tweede deel van de zoogperiode en de eerste twee weken van de opfokfase. Bij 20 tot 70 procent van de tomen worden een of enkele biggen met verschijnselen gezien.'
Ondertussen lijkt het erop dat jonge opfokgelten en vleesvarkens er ook door kunnen worden getroffen. Tobias: 'Het is een veterinair issue dat we samen moeten oplossen. Daarom roepen we dierenartsen en varkenshouders op gericht naar biggen te kijken en bolle ogen en huidaandoeningen bij ons te melden.'
Voor informatie en de nieuwste ontwikkelingen kunnen varkenshouders terecht bij Royal GD en op de speciale GD-webpagina.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners


Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl


