Rabobank%3A+varkenshouderij+minder+afhankelijk+van+wereldmarkt
Nieuws
© ruben meijerink

Rabobank: varkenshouderij minder afhankelijk van wereldmarkt

Sectormanager Rene Veldman van de Rabobank denkt dat vraaggestuurd produceren steeds belangrijker wordt voor de Nederlandse varkenssector. Zijn bank trekt deze conclusie in het eerste kwartaalrapport van 2021. De sectormanager licht het toe.

Welke ontwikkelingen ziet Rabobank?

‘China is nu nog een vraagmarkt, maar daar zijn ook andere aanbieders van varkensvlees zoals Spanje en Amerika actief, die het vlees goedkoper kunnen aanbieden dan wij. Ook zal de varkenshouderij in China zich verder herstellen van de schade die Afrikaanse varkenspest er heeft aangericht en neemt de productie van varkensvlees toe in onder andere Brazilië, Rusland en Amerika. De druk op de wereldmarkt neemt daardoor toe. Rabobank gaat er vanuit dat het voor het middensegment op de middellange termijn niet meer loont om te exporteren naar buiten Europa. Bij een aanbodgedreven markt gaat het vooral om prijs en de gemiddelde kostprijs in Nederland is relatief hoog.'

Waarom vertaalt Rabobank dat in een oproep om meer vraaggestuurd te produceren?

‘Rabobank heeft een toekomstvisie gemaakt tot 2030 en formuleert daarin een aantal verschuivingen. Die naar meer vraaggestuurde ketens is daar een van. Consumenten zoeken in eerste instantie een goede prijs/kwaliteitverhouding. Maar als daar nog andere eigenschappen tegenover staan zoals beleving of gemak, dan zijn zij bereid een hogere prijs te betalen. Varkenshouders kunnen dus profiteren van marktgroei bij een marktsegment dat deze toegevoegde waarde biedt. Als bank zeggen wij niet dat varkenshouders daarin mee moeten gaan, maar ze zouden de mogelijkheden op z’n minst eens moeten overwegen.’

Wat beschrijft Rabobank in haar visie?

‘In Nederland is er bij de retail op dit moment sprake van een duidelijke verschuiving en zie je dat de supermarkten zich positioneren met keurmerken. Maar ter illustratie: de drie grootste supermarktketens hebben drie miljoen varkens per jaar nodig, terwijl er in Nederland jaarlijks 15 miljoen worden geslacht. Op dit moment blijft al 60 tot 70 procent van de Nederlandse varkensvleesproductie op de Europese markt. De rest gaat naar de wereldmarkt. Onze afhankelijkheid daarvan moet omlaag.’

'Ter illustratie: de drie grootste supermarktketens hebben drie miljoen varkens per jaar nodig, terwijl er in Nederland 15 miljoen geslacht worden'

Waarom moet een varkenshouder overwegen om vraaggestuurd te produceren?

‘Tussen nu en 2030 wordt in Europa het overaanbod aan varkens groter. Dat zal leiden tot een krimp van de varkensvleesproductie. Daar moet je als varkenshouder nu op voorsorteren. En dat kan alleen wanneer je onderzoekt wat bij jou als ondernemer past en bij je bedrijf.'

Wat maakt die zoektocht voor varkenshouders lastig?

‘Er zijn best veel verschillende concepten en programma’s. En kies je voor een, dan hoort daar vaak een andere bedrijfsopzet bij. De hamvraag is dan of je daar voldoende vertrouwen in hebt en in de markt waar het concept op inspeelt. En dat moet je afwegen tegen het vertrouwen dat je hebt in de vrije markt. Het gaat er ons als bank om dat ondernemers bewuste keuzes maken.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer