Teller+Afrikaanse+varkenspest+in+Europa+blijft+oplopen
Nieuws
© iStock

Teller Afrikaanse varkenspest in Europa blijft oplopen

Europa krijgt de Afrikaanse varkenspest niet onder controle. In Duitsland, Hongarije en Polen zijn er veel uitbraken onder wilde zwijnen. Polen, Oekraïne,Servië en Roemenië hebben uitbraken bij gehouden varkens.

Roemenië kent de meeste uitbraken bij gehouden varkens. Dat zijn er in amper drie maanden al 304. Servië telt 17 uitbraken, Oekraïne 2 en Polen onlangs één uibraak op een zeugenbedrijf met 1.000 zeugen in het westen van het land.

Bij de wilde zwijnen spant Hongarije de kroon met 1.217 uitbraken in 2021. In Polen zijn het er dit jaar al 919 verspreid over zowel Oost- als West-Polen.

In Duitsland is het aantal besmette zwijnen gestegen naar 868 sinds de eerste uitbraak in september vorig jaar. Daarvan zijn er 69 gevonden in Saksen. De overige in Brandenburg. Bij de stad Frankfurt aan de Oder zijn 8 besmette zwijnen gevonden. Daar is een (klein) kerngebied gemaakt dat door de laatste vondsten is uitgebreid. Deze kaart geeft een overzicht van de kernzones, bufferzones en hekwerken in Duitsland

Rondom de kerngebieden maakt Duitsland witte zones, die worden vrijgemaakt van wilde zwijnen. Dat kon eerst op basis van een tijdelijke regeling. Inmiddels heeft de Bondsregering besloten om deze regeling voor langere tijd toe te staan. De witte zones zijn essentieel om verder uitbreidng van de Afrikaanse varkenspest te voorkomen en weer vrij te kunnen raken van de besmettelijke dierziekte.

Saksen-Anhalt, de deelstaat ten westen van Brandenburg heeft inmiddels een jachtpremie ingesteld voor wilde zwijnen. Men wil daarmee het bestand uitdunnen om het risico op verdere verspreiding van AVP te voorkomen. Sinds de coronacrisis is de opbrengstprijs voor wilde zwijnen gekelderd van 3 euro naar 30 cent.

Buitenlandse medewerkers met paasvakantie

Het AVP-virus is in veel Oost-Europese landen aanwezig, ook bij gehouden varkens. Medewerkers uit die landen gaan vaak met de paasdagen naar huis. De POV adviseert om ze te wijzen op de risico's van het meenemen van vleeswaren van thuis. Daatoe zijn er flyers die oo op de van varkensbedrijven gaan die hier in het Tsjechisch, Roemeens, Bulgaars, Pools, Nederlands en Engels zijn te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer