%27Vindt+Europa+varkenssector+nog+van+belang%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Vindt Europa varkenssector nog van belang?'

Ik vraag me af of Europa de varkenssector nog wel van belang vindt. Het lijkt erop dat de lidstaten die met de besmettelijke ziekte te maken hebben het vooral maar zelf moeten rooien. En de stamping-out-methode lijkt maar deels effectief te zijn en roept weerstand op. Europa zou daarom de ontwikkeling van een vaccin moeten faciliteren.

In buurland Duitsland is vorig jaar 10 september het eerste wilde zwijn gevonden dat was besmet met Afrikaanse varkenspest. Inmiddels zijn er bijna 1.000 besmette zwijnen bijgekomen in vijf gebieden. Duitse varkenshouders zijn dan ook ontevreden met de voortgang van de aanpak.

Toch zal het Duitsland uiteindelijk wel lukken om de besmette gebieden vrij te krijgen, door alle wilde zwijnen in die gebieden te doden. Al zal men dan wel de hulp moeten inroepen van het leger, als je het mij vraagt. Anders duurt het veel te lang om de tienduizenden zwijnen te doden.

En eerst moeten alle hekwerken rondom de besmette gebieden, de witte zones en vooral ook op de grens met Polen potdicht zijn en blijven. Want Polen krijgt de besmetting met Afrikaanse varkenspest niet onder controle, net als Roemenië overigens. En Rusland en China gaat het ook niet lukken.

Europa moet de ontwikkeling van een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest financieren

John Lamers, redactie Varkens

Het uitroeien van de Afrikaanse varkenspest bij de wilde zwijnen lukt dus hooguit in een betrekkelijk klein gebied, zoals in Tsjechië en Belgisch Luxemburg. In Duitsland is het al bijna onbegonnen werk. En in landen als Polen en Roemenië met al hun backyard farms gaat het zeker niet lukken. De voortdurende dreiging van een besmetting met Afrikaanse varkenspest via wilde zwijnen en mensen of door besmet vlees, veewagens, voer of ander materiaal blijft dus aanwezig.

Enige redmiddel om de besmettelijke varkensziekte echt in te dammen, is vaccinatie. Aan een vaccin wordt dan ook hard gewerkt en je hoort er af en toe positieve berichten over. Maar veel verder zijn we nog steeds niet.


Daarom moet Europa de ontwikkeling van een vaccin financieren. Met daarbij de verplichting aan alle instituten die eraan mee willen werken om openheid te geven over alle ontwikkelingen en innovaties die nodig zijn om tot een werkbaar vaccin te komen. Een vaccin dat je zonder al te veel moeite ook aan grote groepen wilde zwijnen kunt geven. De steun vanuit Europa moet net zo lang doorgaan tot het vaccin er is.

Of vindt Europa de varkenssector niet meer belangrijk genoeg om nog in te investeren? Houdt men het bij de huidige aanpak die gepaard gaat met onnodig leed bij zowel de dieren als de varkenshouders en alle aanverwante bedrijven?

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer