Verhoging+jachtpremie+moet+aanpak+varkenspest+versnellen
Nieuws
© Varkens Archief

Verhoging jachtpremie moet aanpak varkenspest versnellen

De Duitse deelstaat Brandenburg heeft de premie voor het doden van wilde zwijnen flink verhoogd. Daardoor moeten de met Afrikaanse varkenspest besmette gebieden (kerngebieden) en de witte gebieden rondom die kerngebieden sneller vrij worden van wilde zwijnen.

Voor ieder wild zwijn dat in het kerngebied of het witte gebied wordt gedood en ingeleverd, geldt nu een premie van 100 euro. Dat was eerder 50 euro voor zwijnen boven de 30 kilo en 30 euro voor lichtere zwijnen. De hogere premie moet ervoor zorgen dat jagers eerder geneigd zijn om bij te dragen aan het leegruimen van de gebieden.

Daarnaast is de jacht op ander wild in de kerngebieden en witte gebieden in Brandenburg vrijgegeven. Dat geldt althans voor de gebieden die al helemaal zijn voorzien van een dubbele vaste omheining rondom het kerngebied en de witte zone.

925 besmettingen

In Duitsland zijn in totaal 925 besmette wilde zwijnen gevonden sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest op 10 september 2020. Zeventig met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen zijn gevonden in de Duitse deelstaat Saksen. De overige 855 besmette zwijnen zijn gevonden in de drie kerngebieden in Brandenburg.

In Polen zijn dit jaar al 1.003 uitbraken van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Daarbij gaat het vaak om één dier per uitbraak, maar soms ook om meerdere besmette zwijnen bij een melding van een uitbraak. Bij gehouden varkens blijft het nog bij één uitbraak, dit jaar die op 17 maart werd vastgesteld op een bedrijf met 1.000 zeugen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer