Varkenshouders+sturen+brandbrief+over+varkenspest+naar+Merkel
Nieuws
© Varkens.nl

Varkenshouders sturen brandbrief over varkenspest naar Merkel

Bondskanselier Angela Merkel moet de aanpak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland gaan coördineren. Dat staat in de brandbrief die de verenigingen van varkenshouders uit de oostelijke deelstaten aan Merkel hebben gestuurd.

De varkenshouders hebben landbouwminister Julia Klöckner eerder ook al aangesproken over de aanpak van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Omdat dat in hun ogen nog lang niet voldoende resultaat heeft, wenden ze zich nu tot Merkel.

De aanpak van de varkenspest verloopt in de ogen van de varkenshouders te traag. Het hekwerk op de grens met Polen is nog niet klaar en nog niet alle besmette gebieden en witte zones hebben een vast permanent hekwerk. Het doden van de wilde zwijnen in de besmette gebieden en witte zones gaat ook veel te langzaam.

Verantwoording doorgeschoven

Dat de bouw van de hekwerken te langzaam gaat, komt doordat de verantwoording wordt doorgeschoven van deelstaat naar de regio's. Maar die regio's hebben onvoldoende financiële middelen. Daarom moet de landelijke overheid dit oppakken, vinden de varkenshouders.

Verder stoort het de varkenshouders dat vrije uitloop van varkens in de besmette gebieden nog steeds kan door uitzonderingsmaatregelen, met alle risico's van dien. Ook is er nog geen sluitend concept voor de eradicatie van de wilde zwijnen in de besmette gebieden.


De varkenshouders roepen Merkel dan ook op om de aanpak van de Afrikaanse varkenspest tot 'Chefsache' te maken, om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt en toch een varkensbedrijf besmet raakt. Dit zal enorme gevolgen hebben voor de 23.000 varkenshouders en alle aanverwante bedrijven met de vele honderdduizenden werknemers en miljarden euro's die de sector bijdraagt aan de economie.

Hele wereld kijkt mee

De hele wereld kijkt mee naar de aanpak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland, het naar eigen zeggen eerste grote industrieland dat door deze ziekte is getroffen. Een goede aanpak van de besmettelijke varkensziekte is dan ook niet alleen van belang voor de veertien Duitse deelstaten die nog niet zijn getroffen. Alle nog niet getroffen Europese landen kijken kritisch naar de aanpak. Breidt de ziekte zich in Duitsland uit, dan zullen de onderhandelingen over regionalisering met de Aziatische landen stranden.

Duitsland moet volgens de brandbrief goed kijken naar de aanpak bij de uitbraken in Tsjechië en België. Deze landen hebben, net als het aangrenzende Frankrijk, direct onconventionele maatregelen genomen, zoals het leegmaken van alle varkensbedrijven in het besmette gebied. Daarmee hebben ze de uitbraak tot staan gebracht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer