Dick+Hazeleger+combineert+ijzerinjectie+met+coccidioseaanpak
Bedrijf in Beeld
© Koos Groenewold

Dick Hazeleger combineert ijzerinjectie met coccidioseaanpak

Arbeidsbesparing was vorig jaar een belangrijke reden om de biggen te behandelen met een combinatie van ijzer en een coccidiosemiddel. De overstap naar Forceris bevalt zeugenhouder Dick Hazeleger prima. ‘Binnen twaalf uur zie ik al effect. De biggen zijn sterker.’

Minder arbeid was voor zeugenhouder Hazeleger in Otterlo de hoofdreden om over te stappen naar Forceris. Dit middel combineert de ijzerinjectie die biggen nodig hebben met de bestrijding van coccidiose. ‘Met één handeling heb ik twee middelen gegeven. Dat komt goed uit, want ik doe het liefst zoveel mogelijk zelf met zo weinig mogelijk vreemde arbeid. En met 450 zeugen helpt het wel als je behandelingen kunt combineren.’

Het gemak van het toedienen is nog een voordeel. Normaal krijgt een big de ijzerinjectie in de nek en het anticoccidiosemiddel via een pasta in de bek. ‘Pasta geven is een handeling die niet iedereen goed lukt’, heeft de Gelderse ondernemer gemerkt.

Tekst gaat verder onder kader.

Bedrijfsgegevens
Toen de 53-jarige Dick Hazeleger het bedrijf in Otterlo overnam, breidde hij uit van 300 naar 450 Topigs 20-zeugen. Bij de eindberen is hij vorig jaar overgestapt naar de TN Tempo Select. De zeugen werpen 15,6 levend geboren biggen, de uitval is 12,5 procent.

‘Je moet de big goed vastpakken achter de oren en het middel op de tong in de bek brengen. Dat lukt niet iedereen en dan krijgen de biggen niet genoeg binnen of spugen ze het weer uit. Met Forceris geef je beide middelen in één keer via de injectie. Dat is gemakkelijker en biedt meer zekerheid.’

Goed opneembaar ijzer

Een belangrijk voordeel van het gecombineerde preparaat van Ceva Santé Animale is dat er ijzer in de vorm van gleptoferron in zit. Andere preparaten bevatten doorgaans ijzer in de vorm van dextraan. De gleptoferronvorm is beter opneembaar voor de big. Daardoor is er meer zekerheid dat de biggen genoeg ijzer binnenkrijgen en dat bleke biggen niet meer voorkomen.

Ook dit aspect sprak de zeugenhouder wel aan. ‘Ik gebruikte bij de biggen al vijftien jaar lang hetzelfde ijzerpreparaat op basis van dextraan. Terwijl het aantal biggen dat mijn Topigs 20-zeugen werpen flink is gestegen naar 15,6 levend geboren. Dat de biggen dan mogelijk ijzer tekortkomen leek me ook wel logisch.

Grote tomen stevige 3-weekse biggen bij de Topigs 20.
Grote tomen stevige 3-weekse biggen bij de Topigs 20. © Koos Groenewold

Voor Hazeleger is het duidelijk dat het nieuwe preparaat op basis van gleptoferron inderdaad beter werkt. ‘Binnen twaalf uur na de ijzertoediening zie ik al effect op de biggen. Ze krijgen een goede kleur en die blijft goed. IJzer hebben ze nodig voor hun afweersysteem en ik vind de biggen dan ook duidelijk sterker. Dat helpt niet alleen in het kraamhok, maar ook na spenen. Ik lever nu superbiggen naar mijn vaste afnemers. En daar heeft Forceris zeker een aandeel in.’

Puntjes op de i

De zeugenhouder zet in zijn bedrijf dan ook op veel onderdelen de puntjes op de i. Maar aan de andere kant vindt hij dat hij niet te ver moet doorschieten. De zeugen krijgen goed voer van zijn vaste voerleverancier De Valk Wekerom, maar drie keer per dag voeren gaat hem een stap te ver. Net als melk bijvoeren aan de biggen. ‘Daar heb ik al veel euro’s mee bespaard.’

Wel voert Hazeleger vroeg bij met Mellow Go en stapt dan over naar een speenvoer. ‘Ik zorg dat het bakje altijd vol is, maar dat het voer wel schoon blijft. De biggen moeten onbeperkt bij kunnen eten.’

Maatregelen na spenen

Ook na spenen neemt de zeugenhouder maatregelen. De lichtere biggen komen bij elkaar in de kleine hokken en daar zorgt Hazeleger voor extra verwarming. De andere biggen zitten in grote groepen bij elkaar. Alle biggen krijgen nog een week na spenen hetzelfde voer erbij als voor spenen. ‘Ook nu zorg ik dat de voorraadbak vol blijft en de biggen genoeg kunnen eten. Anders kom je er niet.’

Met deze aanpak en de overstap naar Forceris loopt het lekker. Afgelopen jaar speende Hazeleger gemiddeld 33,2 stevige biggen per zeug.

Na spenen krijgen de biggen een week lang extra voer.
Na spenen krijgen de biggen een week lang extra voer. © Koos Groenewold

IJzergehalte in bloed is prima
IJzer zit onder andere in hemoglobine in de rode bloedcellen en zorgt voor het transport van zuurstof. Bij dertig biggen is het hemoglobinegehalte gemeten voor en na overstap. Voor de overstap waren er vijf biggen met een te lage hemoglobinewaarde en was die maar bij zeven biggen goed. Na de overstap op Forceris hebben negentien biggen een goede waarde en geen enkele een te lage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer