Kwaliteitsslag+maken+bij+biggen
Achtergrond
© Archief Varkens.nl

Kwaliteitsslag maken bij biggen

Zeugenhouders stapje voor stapje verder helpen bij het verbeteren van de bigkwaliteit staat centraal in het ‘Jaar van de Big’. In twaalf behapbare brokjes kennis, met passende voeders en specialistisch advies doet ForFarmers dat. Drie experts van dat bedrijf laten hier hun licht over schijnen.

Uniforme koppels biggen van goede kwaliteit zijn op verschillende manieren te definiëren. Gezonde biggen die op 70 dagen leeftijd minimaal 25 kilo wegen. Goed bevleesde biggen zonder beschadigingen, kortharig en met een roze huid.

In de kern komt het erop neer dat kwaliteitsbiggen robuust en onverstoorbaar moeten zijn. Biggen die een vermeerderaar zelf graag slachtrijp wil maken of waarmee ze een goede indruk kunnen maken bij elke vleesvarkenshouder.

Het jaar van de big

In het ‘Jaar van de big’ neemt ForFarmers zeugenhouders mee in twaalf maandthema’s met belangrijke momenten in het biggenleven. Logisch opvolgende aspecten worden belicht en kennis wordt gedeeld om de bigkwaliteit op de bedrijven gunstig te beïnvloeden.

De aftrap in januari 2021 begint met het fundament onder de bigkwaliteit: zorgen voor een voldoende hoge opname van goede biest door elke geboren big. Dit vraagt om een vitale zeug die rond werpen voldoende voer opneemt en een toom met vitale biggen werpt. Dat gebeurt in een schone, comfortabele omgeving waardoor biggen snel naar de uier willen om kwaliteitsbiest te drinken.

Na een optimale levensstart volgen de andere cruciale aspecten. Bijvoorbeeld het goed leren vreten van biggen. Biggen die gewend zijn om in het kraamhok al verschillende soorten voeders op te nemen, blijven na spenen ook beter doorvreten. Door hun darmen te trainen, kan een speendip tot het minimum worden beperkt en groeien ze onverstoorbaar door. Schoon drinkwater, een comfortabele omgeving en soepele voerovergangen in de opfokfase doen de rest.

Het maken van een kwaliteitsslag levert zeugenhouders meer werkgemak en rendement op. Vleesvarkenshouders zijn bereid te betalen voor onberispelijke en kwalitatief goede biggen. Het zorgt ook voor extra afnamezekerheid.

Speciaal voor het ‘Jaar van de Big’ is een biggenkalender gemaakt waarop al een aantal tips en adviezen worden gedeeld. Zeugenhouders kunnen via een QR-code op die kalender eenvoudig extra informatie opdoen op de website van ForFarmers.

Bram van den Oever
Bram van den Oever © ForFarmers

Bram van den Oever, nutritionist biggen in het Vida-team van ForFarmers
‘Begin 2021 updaten we het assortiment aan Vida-biggenvoeders. Doel: nog soepeler kwaliteitsbiggen produceren. Doel van de update van het Vida-biggenvoer is een eenvoudig assortiment met voeders die gewoon goed zijn. Voer met voorspelbaar resultaat dat blindelings op een varkensbedrijf is in te zetten. Ofwel: de varkenshouder kan met gemak gezonde biggen produceren van hoge kwaliteit. Via de ervaringen bij klanten en op onze eigen proefbedrijven zijn we continu bezig met het verder verbeteren van biggenvoeders. Zo is speenvoer veiliger gemaakt door aanpassingen te doen in bijvoorbeeld het ruweiwitgehalte en de organische zuren. Via smakelijke componenten, zoals suiker en ontsloten granen, zorgen we voor een goede opname zodat veiligheid samengaat met presteren. Als de opstart goed is, krijg je fitte biggen die daarna met een minder luxe voersamenstelling wat betreft grondstoffen uit de voeten kunnen. Investeren in de speenfase betaalt zich terug in een makkelijkere opfok en betere biggen. En dat ook nog eens met lagere voerkosten.’


Peter Zanders
Peter Zanders © ForFarmers

Peter Zanders, technisch specialist in het Vida-team van ForFarmers
‘Een hogere bigkwaliteit is Vida-resultaat: voeropname * voerinhoud * vertering * Vida-6-stappenplan. ‘Alle onderdelen in het leven van biggen moeten kloppen om Vida-resultaat te scoren. Als ForFarmers zorgen we ervoor dat de voerinhoud van de verschillende lijnen voor biggen goed staat. De voeropname en vertering zijn afhankelijk van een groot scala aan factoren. Met de aanvullende ondersteunende aanpak via het management, het Vida-6-stappenplan, werken we gestructureerd naar een beter resultaat en hogere bigkwaliteit. Zo staat het voeren op darmgezondheid centraal in de week na spenen. Extra aandacht voor een voldoende hoge voeropname in de eerste 48 tot 72 uur na opleg is cruciaal. Dan willen biggen frequent en nog samen eten en drinken zoals ze gewend waren bij de zeug. Die natuurlijke behoefte moet je zo goed mogelijk benaderen. De drie weken daarna focussen we op het voeren op groeiprestaties. Vanaf 28 dagen na spenen volgt de rendementsfase: letten op de voerkosten en kwaliteit verkopen.’


Piet Lamers
Piet Lamers © Eigen Foto

Piet Lamers, biggenspecialist in het Vida-team van ForFarmers
‘Als de basis goed staat, volgt gegarandeerd resultaat. Doelgericht in zes stappen naar een hogere bigkwaliteit. Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen bij bigkwaliteit. Omdat het fundament goed moet zijn, varen we op het Vida 6-stappenplan. Cruciaal is de biestvoorziening. Na de geboorte moeten biggen zo snel mogelijk voldoende biest opnemen. Actieve biggen maken de melk door het masseren van de uier. Het leren eten en trainen van de darmen van biggen voor spenen is belangrijk voor een goede start na spenen. Voor en na spenen is het belangrijk om meerdere keren per dag kleine hoeveelheden vers voer te verstrekken. Dat resulteert uiteindelijk in een goede en gelijkmatige voeropname. Meerdere keren na spenen extra voer verstrekken, draagt bij aan een goede start met behoud van een goede darmgezondheid. Na spenen biggen opvangen in een comfortabele omgeving met speenvoer dat ze kennen en water van een onberispelijke kwaliteit, is een basisvoorwaarde voor een goede opstart in de opfok. Als dat staat, volgt resultaat.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer