Libra%2Dzeug+boekt+wereldwijd+vooruitgang
Nieuws
© Varkens Archief

Libra-zeug boekt wereldwijd vooruitgang

De Libra-zeugen van Hypor spenen gemiddeld 12,8 biggen per worp. Dat is volgens fokkerijorganisatie Hendrix Genetics wereldwijd de gemiddelde prestatie van de Libra-zeugen in 2019.

De resultaten van alle Hypor Libra-zeugen worden wereldwijd verzameld. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat het aantal gespeende biggen in 2015 nog op gemiddeld 11,8 per worp lag. Dat is nu in vier jaar tijd gestegen naar 12,8 biggen. De verwachting is dat het aantal levend geboren per worp doorstijgt naar 15,5 biggen. Het gemiddeld aantal gespeende biggen zal naar verwachting in 2025 uitkomen op 14,2 biggen.

Uit deze cijfers valt op te maken dat bij Hypor de bigoverleving hoog in het fokdoel staat. Het aantal doodgeboren biggen dient onder de 6 procent te blijven en de uitval in het kraamhok liefst onder de 10 procent. De zeugen moeten vooral kwaliteitsbiggen voortbrengen.

Hoge reproductie-efficiëntie

Bij de Libra-zeugen is een hoge reproductie-efficiëntie van belang. Dat wil zeggen weinig terugkomers, een kort interval spenen dekken, een lage zeugensterfte en een hoge worpindex.
De topbedrijven met Libra-zeugen halen nu een afbigpercentage van 89,5 procent met een worpindex van 2,45.

Gemiddeld speent een zeug 31,5 biggen per jaar. De totale uitval en sterfte bij de zeugen is 5,5 procent. Bij de Hypor Libra-zeug ligt de focus op de juiste balans van het aantal geboren biggen en behoud van een hoge reproductie.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer