Positief+nieuws+is+er+gelukkig+ook%2E%2E
Blog
© Freelancer

Positief nieuws is er gelukkig ook..

Een extreem jaar in vele facetten. Zaken als corona, Afrikaanse varkenspest, de stikstofdiscussie enzovoort hebben veel invloed op de maatschappij, maar zeker ook op onze sector en u als persoon zelf. Naast de negatieve zaken, zijn er gelukkig ook lichtpunten.

Ik zoom daarom graag opnieuw in op het belang van bigvitaliteit. We zien een verdere verbetering daarvan en wat dus leidt tot minder uitval van biggen. Dat zie ik tijdens bezoeken aan varkenshouders - die ook sterk gemotiveerd zijn op dat punt-, maar ook in de cijfers. Dat is een knappe prestatie, waarmee we in staat zijn steeds meer biggen te spenen.

Toch zijn er nog de nodige initiatieven om daaraan te blijven werken. Van eigenaren en medewerkers in de kraamstal tot de fokkerij en middels het voerspoor zijn we met z'n allen keihard aan het werk om de bigvitaliteit verder te verhogen. Wist u bijvoorbeeld dat het werpproces wel degelijk te versnellen is, waardoor vitalere biggen geboren worden? We zien bijvoorbeeld dat bepaalde management- en voerstrategieën daarbij helpen.

Vanuit de POV wordt ook gewerkt aan een verdere verfijning van de checklist 'bigvitaliteit'. Hiermee kunnen we zulke vitale zaken steeds beter in beeld brengen. Met name ook de aangrijpingspunten in de cyclus, punten waarop we bij kunnen sturen, worden steeds duidelijker. Zo voeren wij bijvoorbeeld samen met de GD aanvullende onderzoeken uit gericht op het verhogen van de bigvitaliteit.

De uitdaging blijft om de progressie die we als sector boeken goed te vertalen naar de buitenwereld. Maar de stappen die gezet worden en waarmee we de goede kant op lijken te gaan, mogen zeker worden benoemd. We moeten deze positieve ontwikkeling zelf ook blijven benoemen, dus vandaar alvast deze blog.

Ondanks alle extremen dit jaar, zijn er in mijn ogen dus duidelijke lichtpunten. Ik wens iedereen alvast prettige feestdagen en nog meer lichtpunten voor 2021.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer