Mogelijk+illegale+AVP%2Dvaccins+in+China+in+omloop
Nieuws
© Varkens Archief

Mogelijk illegale AVP-vaccins in China in omloop

Het lijkt erop dat een aantal varkensbedrijven in China illegaal geproduceerde vaccins tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) inzet. Die vaccins hebben bijwerkingen en leiden mogelijk tot recombinaties, meldt een dierenarts in PigProgress.

De berichtgeving over Afrikaanse varkenspest vanuit China is verre van duidelijk. Officieel is er onlangs een bedrijf met duizend varkens besmet geraakt. Het eerste sinds oktober. Vreemd is dat deze ene besmetting al direct gevolgen had voor de graanprijzen, terwijl duizend varkens in China nauwelijks een druppel op een gloeiende plaat is.

Mogelijk is er dan ook meer aan de hand. Het lijkt er volgens de Amerikaanse dierenarts Edgar Wayne Johnson die door PigProgress is geïnterviewd, op dat er gebruik wordt gemaakt van illegale AVP-vaccins. Die hebben flinke bijwerkingen met PRRS-achtige vruchtbaarheidsproblemen, maar ze worden toch ingezet. Daarbij lijkt het erop dat er met dit vaccin ook recombinaties ontstaan en de verspreiding van het vaccinvirus en recombinaties niet stoppen, ook al wordt er niet meer gevaccineerd.

Bevestigd

De situatie zoals die door Johnson wordt beschreven, wordt bevestigd door Jan Merks, onafhankelijk adviseur in China. Hij vermoedt dat het ook niet bij een paar bedrijven blijft, maar meerdere bedrijven betreft. 'De Chinese varkensbedrijven blijven ondanks AVP-besmettingen doordraaien. Met de hoge varkensprijzen kunnen ze toch geld verdienen, ook al is er veel uitval.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer