Besmet+wild+zwijn+buiten+kerngebied+Saksen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Besmet wild zwijn buiten kerngebied Saksen

In de bufferzone buiten het kerngebied is in de Duitse deelstaat Saksen is een met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn gevonden. Een tegenslag, nadat vorige week ook in de deelstaat Brandenburg al twee besmette zwijnen buiten het kerngebied zijn gevonden.

Het besmette zwijn is gevonden omdat er in de bufferzone geregeld wordt gezocht naar kadavers. De vindplek van het wilde zwijn is direct met tijdelijke hekwerken omgeven. Dat wordt zo snel mogelijk vervangen door een vast hekwerk. Het vaste hekwerk rond het kerngebied was net bijna klaar en moet nu worden uitgebreid.

Behalve het met Afrikaanse varkenspest besmette zwijn buiten het kerngebied is er ook een besmet wild zwijn in het kerngebied gevonden in Saksen. Het gaat hierbij om een ogenschijnlijk gezond zwijn dat bij de jacht is doodgeschoten en bij onderzoek besmet bleek. Het is op korte afstand van de Poolse grens gevonden. Het totale aantal besmettingen staat daar nu op 19. Dat zijn er nog weinig sinds de eerste besmetting die op 31 oktober 2020 is vastgesteld.

Vooral in Brandenburg

In de deelstaat Brandenburg is het aantal besmettingen verder opgelopen naar 537 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen. In heel Duitsland zijn het volgens het Duitse Friedrich Loeffler Instituut dus 556.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer