Duitse+varkenshouders+presenteren+actieplan+tegen+AVP
Nieuws
© Faunabescherming

Duitse varkenshouders presenteren actieplan tegen AVP

Varkenshouders uit de Duitse deelstaten Brandenburg, Saksen en Thüringen verenigd in de belangenbehartigingsorganisatie IGS, hebben vrijdag samen met de vereniging van varkenshouderij Saksen-Anhalt een actieplan gepresenteerd. Daarin pleieten zij voor een effectieve bestrijding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in het oosten van Duitsland.

Sinds de eerste uitbraak in september 2020 zijn in Duitsland meer dan vijfhonderd gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen geregistreerd. Er zijn sinds september verschillende maatregelen getroffen, maar volgens de schrijvers van het whitepaper is de aanpak door de verschillende overheden niet effectief genoeg, terwijl die urgentie er wel degelijk is, zo geven zij aan.

De varkenshouders pleiten daarom vooral voor een betere coördinatie en samenwerking tussen de districten, deelstaten en de Bondsregering. Door het Duitse staatsrechtelijk systeem met verdeelde verantwoordelijkheden loopt volgens de varkenshouders de afstemming verre van gestroomlijnd. Daarnaast willen de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen nauwer bij de overleggen en aanpak worden betrokken.

Permanente omheining

Als het aan IGS en de vereniging van varkenshouders Saksen-Anhalt ligt, komt er een stevige, permanente omheining langs de hele oostgrens van Brandenburg om wilde zwijnen tegen te houden. De gaten die nu nog in de permanente scheiding langs snelwegen in de risicogebieden zitten, moeten worden gedicht door bestaande hekken aan te vullen, wildbruggen te blokkeren en door het leggen van beweegbare graasroosters onder snelwegbruggen.

Verder noemt de achterban van beide organisaties het belangrijk dat er aan weerszijden van de grens een zwijnenvrije zone wordt ingesteld. Bij de deelstaatregeringen ligt het verzoek om samen met de Bondsregering hiervoor afspraken te maken met de Poolse regering.

In het achtpuntenplan maken de beide organisaties zich verder hard voor een compensatiebetaling voor landbouwbedrijven die in de gedupeerde gebieden liggen. Zij moeten worden gecompenseerd voor schade als gevolg van bijvoorbeeld extra maatregelen die moeten worden getroffen met betrekking tot de slacht of verminderd landgebruik in de akkerbouw.

Vrije uitloop verbieden

Ook moet het houden van varkens met vrije uitloop in het risicogebied per direct worden verboden. IGS en de vereniging van varkenshouderij hameren daarbij ook op het belang om dat verbod te handhaven. Daarnaast eisen de bij beide organisaties aangesloten varkenshouders een permanente jacht op wilde zwijnen door lokale jagers onder andere in samenwerking met politie en strijdkrachten.

Tot slot benadrukken IGS en varkenshouders uit Saksen-Anhalt dat de levering van laboratoriumbenodigdheden centraal moet worden georganiseerd door het crisisteam van het bondsministerie van voedselvoorziening en landbouw (BMEL). In deze crisistijd mag het onderzoek naar dode en geslachte wilde zwijnen in geen geval worden verwaarloosd, schrijven de varkenshouders.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer