Danish+Crown+lanceert+A%2D+en+B%2Dvarkensprijs
Nieuws
© Danish Crown

Danish Crown lanceert A- en B-varkensprijs

Deense varkenshouders brengen meer varkens naar de slachterijen in eigen land doordat export naar Duitsland in het slop zit. De grote toestroom van vleesvarkens noopt Danish Crown tot uitbreiding van de slachtcapaciteit. Daarnaast is de varkensslachter twee verschillende prijzen voor vleesvarkens gaan toepassen.

Als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland zijn Deense varkenshouders gestopt met de export van slachtvarkens naar dat land. Leden van Danish Crown bieden nu grotere aantallen vleesvarkens aan bij die coöperatie. Het aangeboden volume is hoger dan de normale slachtcapaciteit. Daarom wordt de capaciteit opgevoerd. Enerzijds door vanaf begin volgend jaar in de nacht door te gaan met het slachten en anderzijds door het aantrekken van 400 nieuwe medewerkers. Het slachthuis in het Deense Ringsted zal dan vanaf begin 2021 tot 14.000 varkens per week extra kunnen slachten.

Korting 19 euro

Vanwege het grote aanbod heeft Danish Crown besloten om twee soorten prijzen voor de vleesvarkens te betalen aan leden. Er komt een A-prijs en een B-prijs voor hun geleverde varkens. Dit is afhankelijk van het quotum dat een lid leverancier krijgt toebedeeld. Dit quotum is het maximale geleverde varkens in het boekjaar 2018-2019 of 2019-2020 plus 4 procent. Hiervoor ontvangt een varkenshouder dan de A-prijs. Maar komt hij met het leveren van het aantal varkens in het lopende boekjaar 2020-2021 boven dat jaarquotum uit dan worden die extra dieren B-varkens.

Voor A-varkens wordt de normale prijs per kilo geslacht gewicht betaald. Voor varkens in de B-categorie wordt een korting van 19 euro per dier doorberekend. Deze korting wordt elke maand opnieuw bepaald en is afhankelijk van de afzetmogelijkheden. Danish Crown start met de A- en B-prijssystematiek per 30 november.

Volle EU-markt

De gedifferentieerde prijsafspraak is toe te schrijven aan de huidige beperkte mogelijkheden van Danish Crown om naar landen buiten de EU te exporteren. De verpakkingscapaciteit van de slachterijen en de invries- en opslagcapaciteit van de koelhuizen zijn beperkt en vol. Er moet dus meer vers varkensvlees binnen de EU worden verkocht en die prijzen zijn lager dan voor export naar derde landen. Terwijl de EU-markt ook al overspoeld wordt met varkensvleesproducten uit Duitsland door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer