Denen+werken+aan+E%2E+colivaccin+voor+biggen
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Denen werken aan E. colivaccin voor biggen

Een consortium in Denemarken werkt aan een vaccin voor biggen tegen E. colidiarree. Het Statens Serum Institut,dat valt onder het Deense ministerie van Volksgezondheid, Aarhus Universiteit en het onderzoeksinstituut Seges afdeling varkensproductie bundelen hun krachten om tegen 2026 een effectief biggenvaccin tegen E. coli te hebben ontwikkeld. Het project krijgt ruim 1,5 miljoen euro aan overheidssubsidie.

E. colidiarree is een van de grootste problemen bij gespeende biggen in de Deense varkenshouderij. Dit ondanks de mogelijkheid om zeugen tegen die darmkiem te vaccineren, zodat biggen via de biest en melk tijdens de zoogperiode bescherming meekrijgen. Na het spenen valt dat weg.

Een effectief middel tegen E. colidiarree is de inzet van medicinaal zink, vaak in combinatie met antibiotica zoals colistine. Binnen twee jaar wordt het toepassen van medicinaal zink verboden en de toepassing van colistine staat flink onder druk.

90 procent

Een effectief vaccin voor biggen kan volgens de onderzoekers die betrokken zijn bij het project, de biggensterfte door speendiarree met 90 procent verminderen. Het gebruik van antibiotica bij diarree zal naar verwachting even sterk afnemen.

Onderzoekers van het Statens Serum Institut, Aarhus Universiteit en Seges staan achter de ontwikkeling van het E. colivaccin. Het zal volgens hen een grote stap zijn naar een zinkvrije toekomst in de varkenshouderij.

Getest

De ontwikkeling van het nieuwe vaccin vindt plaats in het laboratorium en wordt getest bij proefvarkens in de experimentele stallen van Aarhus Universiteit. In de laatste fase van het experiment wordt het E. colivaccin bij varkensbedrijven op grotere schaal getest. Dit zijn kostbare en tijdrovende trajecten, vandaar de ondersteuning vanuit de overheid.

In 2026 verwachten de onderzoekers de registratie van een effectief E. colivaccin tegen speendiarree bij biggen te doen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer