Deense+waakhond+extra+kien+op+transporthygi%C3%ABne
Nieuws
© Varkens Archief

Deense waakhond extra kien op transporthygiëne

Diertransport kan risico's opleveren voor de verspreiding van dierziektes van bedrijf naar bedrijf. Deense veehouders zijn daar al extra kien op. Toch gaat de Deense veterinaire en voedselautoriteit een controlecampagne voor het schoonmaken van transportmiddelen opzetten.

Dit doet de Deense autoriteit om de verspreiding van ernstige ziekten bij zowel runderen als varkens te voorkomen. Vooral het binnenhalen van Afrikaanse varkenspest kan desastreuze gevolgen voor de Deense varkenshouderij hebben.

Na elk transport van varkens en runderen moet een vrachtwagen grondig worden gewassen en ontsmet.

Niet verslappen

Om te kijken of de aandacht niet is verslapt, start de Deense veterinaire en voedselautoriteit van september tot april 2021 een landelijke controlecampagne. Vrachtwagens voor het vervoer van varkens en runderen worden fysiek gecontroleerd.

Het gaat om zowel nationaal als internationaal diertransport. Die worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van zichtbaar vuil. Ook wordt de documentatie voor reiniging en desinfectie van de auto's gecheckt. De inspectie vindt plaats bij slachthuizen, verzamelpunten en op de reinigings- en desinfectiecentra in Padborg en Nakskov.

Transportstandaard

Jaren terug is de Deense transportstandaard voor diervervoer ingevoerd. Dit is een vrijwillige regeling om te garanderen dat grensoverschrijdende diertransporten adequaat worden schoongemaakt en ontsmet bij terugkeer en dat een eventuele quarantaineperiode wordt nageleefd.

Deense varkenshouders kunnen de desinfectiestatus van het voertuig en de eventuele quarantaineperiode bekijken op een speciale certificeringssite. Dat kan op basis van nummerbord of naam van de vervoerder.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer