Klimaatwinst+vlees+zichtbaar+in+Deense+koelkast
Nieuws
© Danish Crown

Klimaatwinst vlees zichtbaar in Deense koelkast

Deense consumenten willen klimaatvriendelijker winkelen, maar dan moeten ze wel worden geholpen. Bij de keuze van varkensvlees helpt slachterijgigant Danish Crown hen als ze voor de vleesvitrine staan. Hun verpakte varkensvlees meldt 25 procent klimaatwinst die Deense varkenshouders hebben geboekt sinds 2005.

Volgens Deens onderzoek vindt 39 procent van de inwoners van Denemarken het belangrijk om duurzaam te handelen. Maar het is lastig om een klimaatvriendelijke keuze te maken als ze voor de vleesvitrine staan.

Danish Crown verwacht dat een sticker met daarop een duidelijke klimaatboodschap die keuze makkelijker maakt. Thuis in de koelkast ziet de Deense consument zijn milieuvriendelijke keuze nog eens terug waardoor de boodschap beter beklijft.

Sinds 2005 is de CO2-voetafdruk van 1 kilo Deens varkensvlees van Danish Crown met 25 procent afgenomen. Die boodschap staat sinds 24 augustus duidelijk op de hun verpakkingen.

Klimaatneutraal in 2050

Varkens zijn volgens Danish Crown klimaatvriendelijker dan de meeste mensen denken. In het streven naar een duurzamere toekomst voor voedsel wil Danish Crown de CO2-voetafdruk van 1 kilo Deens varkensvlees halveren in 2030. In 2050 verwacht de Deense varkensvleesverwerker dat dat klimaatneutraal zal zijn.

In maart 2019 lanceerde Danish Crown het duurzaamheidsprogramma 'Klimavejen'. Het is een individueel certificeringsprogramma voor de klimaatvriendelijkheid van varkensbedrijven. De punten waarop een varkenshouder het verschil kan maken, zijn het omgaan met mest, de productie van biogas en de voersamenstelling en de voerconversie. Deelnemers aan het programma kennen hun klimaatimpact per varken en samen met Danish Crown stellen ze specifieke doelen en acties voor de komende drie jaar.

90 procent

Op dit moment komt 90 procent van de varkens bij Danish Crown van 'klimaatgecertificeerde' boerderijen. Eind 2020 zal dat 100 procent zijn en gaat het jaarlijks om 13 miljoen varkens.

Opvallend is het de keuze van de grootste varkensvleesverwerker van Denemarken voor het referentiejaar 2005. De Deense overheid stelt CO2-reductiedoelen met 1990 als uitgangspunt. Danish Crown geeft aan de CO2-voetafdruk ten opzichte van 2005 aan te houden omdat er tot nu toe onvoldoende betrouwbare gegevens zijn verzameld om de verbeteringen ten opzichte van 1990 te kunnen melden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer