Levende+export+dealt+met+bijzonder+jaar
Nieuws
© Eigen Foto

Levende export dealt met bijzonder jaar

De export van vleesvarkens naar slachthuizen in het buitenland is dit jaar 20 procent lager dan in 2019. De dalende trend zet zich versneld door, aangejaagd door coronaperikelen in de Duitse vleesverwerking en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland. Wel zijn meer Nederlandse vleesvarkens geëxporteerd naar Zuid-Europa.

De levende export van Nederlandse vleesvarkens verloopt dit jaar anders dan andere jaren. Dat er opnieuw minder Nederlandse slachtrijpe vleesvarkens in buitenlandse slachterijen terechtkomen, past in de trend. Tot en met week 46 zijn er dit jaar 1,15 miljoen vleesvarkens geëxporteerd. In 2019 waren dat er 1,44 miljoen. Dat is een daling van opnieuw 20 procent.

In 2018 werden er tot en met week 46 nog 1,72 miljoen vleesvarkens geëxporteerd en in 2017 zelfs 2,5 miljoen. In een paar jaar tijd is de levende export uit Nederland dus meer dan gehalveerd.

Aandeel Duitsland daalt

Bijzonder is ook het gekrompen aandeel van de levende export naar Duitse slachterijen. Waar andere jaren standaard 97 procent van alle naar het buitenland geëxporteerde vleesvarkens naar Duitsland gaan, is dat dit jaar net geen 90 procent. Duitse slachterijen kunnen de vleesvarkens uit eigen land amper verwerken, waardoor ze de import van varkens uit onder meer Nederland tot het minimum beperken.

Nederlandse slachterijen hebben niet al die slachtrijpe varkens opgenomen. Exporteurs hebben daarom alternatieve afzetmarkten moeten vinden. Bij Belgische slachterijen, normaal gesproken het tweede belangrijkste exportland voor Nederlandse vleesvarkens, zijn er tot en met week 46 ruim 10.000 varkens meer geslacht dan over heel 2019; nu meer dan 31.000 en vorig jaar ruim 20.000 vleesvarkens.

Vervijfvoudigd

Maar het opvallendst is dat Spaanse slachterijen fors meer Nederlandse vleesvarkens hebben opgenomen. In 2019 gingen er nog geen 10.000 slachtrijpe varkens naar Spanje, dit jaar zijn het er tot nu toe al meer dan 50.000 varkens. Dat is al vijf keer meer dan in het hele jaar ervoor. Met deze aantallen is Spanje momenteel het tweede exportland voor Nederlandse vleesvarkens.

Ook Italiaanse slachterijen hebben dit jaar dubbel zoveel vleesvarkens opgenomen in vergelijking met 2019. Vorig jaar werden er net geen 10.000 Nederlandse vleesvarkens in Italië geslacht, dit jaar zijn het er tot en met week 46 al 20.000.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer