Slachtaantallen+bij+T%C3%B6nnies+kunnen+omhoog
Nieuws
© Varkens Archief

Slachtaantallen bij Tönnies kunnen omhoog

Slachterij Tönnies in Rheda kan vanaf deze week weer meer varkens slachten. Reden is dat ze eindelijk de nieuwe snijzaal in gebruik mogen nemen, waardoor de extra varkens ook verwerkt kunnen worden. Er kunnen maximaal 40.000 varkens per week extra worden geslacht. Hierdoor zal het stuwmeer aan vleesvarkens op de Duitse varkensbedrijven niet meer toenemen.

Duitse belangenvereniging van varkenshouders, ISN, is blij dat er eindelijk eens positief nieuws te melden is. Het aantal varkens dat klaar staat op de varkensbedrijven was tot nu toe alleen maar aan het stijgen. ISN vreesde zelfs dat dit aantal door het ontbreken van veel slachtdagen rond Kerst en Oud en Nieuw wel kon groeien tot 1 miljoen dieren.

Gebakkelei

De nieuwe snijruimte bij Tönnies en de extra varkens die er verwerkt kunnen worden, helpen de druk op de Duitse afzetmarkt voor varkens iets te verminderen. De verwerkingsruimte bij de Duitse varkensslachterij is al langer klaar, maar tussen het slachtconcern Tönnies en de autoriteiten was er onduidelijkheid over de exploitatievergunning en de coronaregels. Volgens de autoriteiten had Tönnies de snijzaal wel eerder in gebruik kunnen nemen. Volgens de ISN is dat niet juist. De verantwoordelijkheid voor de regels over de bescherming van werknemers op de slachterijen is de afgelopen tijd tussen de verschillende ministeries en andere autoriteiten heen en weer geschoven. Er kwam geen duidelijkheid.

50 euro per varken

Inmiddels zijn de problemen voor de Duitse (en Nederlandse) varkenshouders niet over. Het stuwmeer aan slachtrijpe vleesvarkens is nog lang niet weg. Mede door de Afrikaanse varkenspest staat er flinke druk op de prijzen. Volgens de ISN verliezen varkenshouders 50 euro per varken om alleen al de kostprijs te dekken. Voor de Nederlandse vleesvarkenshouders was het verlies nog niet zo groot. De zeugenhouders kampen al wel met veel te lage biggenprijzen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer